eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem volt veszett a zalai szervál

Nem volt veszett az az elpusztult szervál, amelynek tetemét a múlt hét végén vasutasok fedezték fel a Zala megyei Iklódbördőcénél. Elektronikus azonosítója szerint a ragadozó nem a közeli vadasparkból származott.

A Kaposváron elvégzett vizsgálatok és a boncolás első eredménye alapján nem volt fertőző betegsége, így veszettsége sem a sínek mellett talált nagymacskának, azonban további vizsgálatokat is végeznek még - közölte Tószegi Sándor kerületi főállatorvos.

A boncolás során az állatnál jobboldali medencetörést állapítottak meg, és kiderült az is, hogy a koponyáját valamiféle tompa ütés érhette. Feltételezések szerint a szervált egy autó üthette el, vagy valahonnan kidobhatták. Ha vonat üti el, az súlyosabb sérüléseket okozott volna.

Megállapították azt is, hogy a ragadozó régóta éhezett, mert a gyomra szinte üres volt, kimúlása előtt mindössze néhány szál füvet rágcsált el.

Tószegi Sándor a távirati irodának elmondta: megtalálta az állatban azt a chipet, amelynek elektronikus azonosításával egyértelművé vált, az elpusztult szervál nem a közeli vadasparkban nyilvántartott állatok közé tartozik. Az azonosító számsor alapján most a társhatóságok segítségével próbálják megtalálni a nagymacska tulajdonosát. Nem kizárt azonban, hogy a határ közelsége miatt Szlovéniából került Zalába az állat.

Az elpusztult afrikai szervált a múlt vasárnap vasutasok elmondása alapján találta meg az MTI tudósítója Iklódbördőcénél. A helybéliek akkori gyanúja szerint a közeli Csömödéren található farmról szökhetett meg az állat.

A Southfork Ranch osztrák tulajdonosa, Josef Eregger a távirati irodának megmutatta az engedéllyel tartott gepárdját és egy szervált. Ez utóbbi párját azonban másfél hónappal korábban eladta, ezért gondolhatták úgy a környéken, hogy a ragadozó tőle szökhetett meg.

A sínek mellett talált elpusztult nagymacskát a kerületi főállatorvos még vasárnap további vizsgálatokra elszállította, a környezetét pedig fertőtlenítette. Sem ő, sem pedig a közeli két település polgármestere nem tudott arról, hogy bárki a környékén tartott volna afrikai szervált, ilyen engedéllyel legalábbis más nem rendelkezik a szlovén határ közelében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×