Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tévés főzőműsorok veszélyes példát mutatnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szinte mindenki ismeri, sokan mégsem tartják be a higiéniai előírásokat főzés közben. Sok esetben a televíziós főzőműsorok is rossz példát mutatnak - derült ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatójának szavaiból.

Szeitzné Szabó Mária az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtötte azokat az alapvető biztonsági szabályokat, amelyek segítségével otthon biztonságosan lehet ételt készíteni.

Az első szabály, hogy tartsunk mindent tisztán, különösen a kezünket; mossunk kezet, mielőtt elkezdjük az ételt készíteni, vagy amikor az egyik nyersanyag elkészítéséről áttérünk a másikra, vagy a készétellel való foglalkozásra - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az élelmiszer-biztonsági hivatal főigazgatója szomorúnak nevezte, hogy a tévés főzőműsorokban sem ez történik, ékszeres kézzel dolgoznak, vagy éppen belenyalnak a félkész ételbe. A hivatal a közeljövőben készít egy bemutatót, amely ezekre a hibákra, veszélyekre felhívja a figyelmet.

A második szabály az ételek elkülönítése, a nyersanyagot a készételtől szigorúan el kell határolni, az elkészítésnél használt edényeket és más eszközöket is. Minden nyers ételben lehetnek baktériumok, ezért például a nyers fasírtos villával senki ne szúrjon bele a kész fasírtba.

Hűtéstől a melegítésig

A harmadik fontos tényező a hűtés. A boltban a hűtött terméket vegyük meg utoljára, és utána egyből menjünk haza, minél hamarabb tegyük be a hűtőbe. Érdemes hűtőhőmérőt venni, mert sokszor túl meleg van a hűtőkben, holott nem szabadna öt foknál magasabb hőmérsékletnek lennie - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária.

A szakember azt tanácsolta, hogy senki se vegyen olyan mirelit terméket, amelynek zacskójában jégdarabok vannak, mert az azt jelenti, hogy egyszer már felengedett, ami erősen rontja az étel minőségét.

A negyedik szabály a megfelelő forralás, sütés, főzés. A magas hő hatására a baktériumok elpusztulnak. A megmaradt ételt mindig át kell forrósítani, a mikrohullámú sütőben is, hogy a hő teljesen átjárja az ételt.

Az ötödik tényező az idő. Az elkészített élelmiszert nem szabad túl sokáig takargatni, a maradékot pedig a lehető leggyorsabban le kell hűteni, és betenni a hűtőbe - tette hozzá a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.