Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyökeresen megváltozhat a kábítószerek minősítése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy brit tudományos kutatás szerint a törvényesen megvásárolható alkohol és a dohány sokkal károsabb az egészségre, mint néhány olyan kábítószer, amelyet pedig a hivatalos kommunikáció veszélyesebbnek mond. Orvosok ezért összeállítottak egy listát, amely a különböző drogok hatásait és veszélyeit elemzi.

A brit szakértők által összeállított droglista első két helyén nem található meglepetés. Az orvosok által legveszélyesebbnek tartott kábítószer ugyanis a heroin, amely súlyos függőséget okoz és Nagy-Britanniában 2004-ben 744 halálesetért volt közvetlenül felelős.

A szakemberek a kábítószerek osztályozására egy új, pontszámításon alapuló rendszert vezettek be, amely azt vizsgálta, hogy mekkora függőséget és milyen társadalmi károkat okoz a szer, valamint hogy milyen fizikai hatással van az egyénre.

Más a sorrend

A komplex értékelés alaposan felborította a kábítószerekről eddig a közvéleményben kialakult vélekedéseket, hiszen például a törvényesen megvásárolható alkohol és dohány a tudósok szerint sokkal veszélyesebb, mint a cannabis, az LSD vagy az ecstasy.

Nagy-Britanniában az elmúlt években egyre több problémát okoz az alkohol, amelyet többek között az egyre terjedő erőszakos bűncselekményekért és a hosszú távon jelentkező egészségügyi problémákért is felelőssé tesznek.

Alkohol - rosszabb mint gondolná

A kutatást végző orvosi csoport egyik tagja, Colin Blakemore professzor kijelentette: "A mi osztályozási rendszerünk szerint az alkohol az ötödik legkárosabb kábítószer - károsabb, mint az LSD és sokkal rosszabb, mint az ecstasy vagy a cannabis és több más illegális drog. Nem az alkohol vásárlását szeretnénk illegálissá tenni, de szeretnénk, ha világos lenne milyen relatív lehet egy kábítószer veszélyessége".

Az Egyesült Királyságban egyébként egy felmérés szerint minden harmadik ember legalább egyszer kipróbál illegális kábítószert, a megkérdezettek 10 százaléka pedig tavaly is fogyasztott.

{{keretes_cim}}

1. Heroin (besorolása: 2.75/3)
2. Kokain (2.25)
3. Barbiturátok (2.1)
4. Methadone, nem orvosi változat (1.9)
5. Alkohol (1.85)
...
8. Amfetamin (1.7)
9. Dohány (1.65)
...
11. Cannabis (1.4)
...
14. LSD (1.25)
...
16. Anabolikus szteroidok (1.15)
...
18. Ecstasy (1.05)