Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb csapás a francia önbecsülésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét az Egyesült Államok borai kerültek ki győztesen a francia-amerikai borversenyből. Az amerikai és francia szakértők által vakkóstolással felállított sorrendben az abszolút győztes egy 1971-es kaliforniai Ridge Monte Bello Cabernet lett.

Az esemény egy harminc évvel ezelőtti borverseny visszavágója volt, amelyen a francia szakértők a kaliforniai borokra szavaztak. A BBC tudósítása szerint az akkori eredmény csapás volt a francia nemzeti büszkeségre és sokkolta az ország bortermelőit.

A mostani eredmény azonban valószínűleg kevésbé lepte meg az egyre komolyabb gondokkal küzdő francia bortermelőket. Az utóbbi időben ugyanis világszerte egyre népszerűbbé váltak az amerikai borok, míg a franciák eladásai csökkentek.

Két kontinensen kóstoltak

Az európai vakkóstolásra, amelynek során a szakértők semmilyen külső jelből nem következhetnek a borok származási helyére, semleges területen, London egyik legrégebbi alkoholkereskedésében került sor.

Az amerikai szakértők a kaliforniai Napa-völgyben kóstolták a jelöletlen üvegekben felszolgált borokat.

"Másodszorra biztos megölnek"

"Le vagyok nyűgözve" - kommentálta a győztes kaliforniai bort Christian Vanneque francia borszakértő, aki a 30 évvel ezelőtti zsűrizésben is részt vett. "Nem tudom ezek után visszamehetek-e Franciaországba. Másodszorra biztos megölnek" - viccelődött a francia szakember.

A mostani visszavágón a szakértők az új borok mellett újra megkóstolták az 1976-ban versenyzett vörösborokat is, hogy megtudják: 30 év elteltével még mindig jobbak-e az amerikaiak. Az eredményből úgy tűnik: igen.