eur:
392.8
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Négy évvel tovább élünk, mint tíz éve

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 10 évben 4 évvel nőtt a férfiak és a nők átlagéletkora Magyarországon. Ez azonban még mindig 6-7 évvel kevesebb, mint az Európai Uniós átlag.

A születéskor várható átlagos élettartam ma Magyarországon a férfiaknál 68,6 év, a nőknél pedig 76,9 év - mondta az InfoRádióban Kamarás Ferenc.

A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója emlékeztetett arra, hogy az 1993-as mélypont idején a férfiaknál 64,5, a nőknél 73,8 év volt az átlagéletkor.

A várható élettartamot persze ki lehet még tolni. Az EU-n belül jelenleg Svédországban a legmagasabb a születéskor várható élettartam: a férfiaknál csaknem 78, a nőknél pedig 82 év.

Magyarország célja azonban egyelőre az, hogy az elkövetkező 10 évben sikerüljön elérni az EU 25-ök átlagát, amely jelenleg 6-7 évvel magasabb a férfiak, 4,5-5 évvel magasabb a nők esetében.

Kamarás Ferenc szerint Magyarországon elsősorban az életmódváltásra lenne szükség az átlagéletkor további növekedéséhez.

A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás ugyanis komoly szerepet játszik az alacsonyabb születéskor várható élettartalomban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×