eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Elképesztő, hogy miket eszünk!

Magyarországon elfogyasztott ételek mintegy háromnegyede iparilag előállított étel, amelyben mindenképp vannak adalékanyagok - mondta az InfoRádiónak Benda Judit egészség-tanácsadó, Hans Ulrich: A leves hazudik című most megjelent könyvének szerkesztője. A szakértő szerint egészségesen csak úgy lehet táplálkozni, ha otthon főz az ember.

Az élelmiszeriparban használt ízanyagok jó része mesterséges. Az eper ízt egy ausztrál fa fűrészporából nyerik, az őszibarack ízt a ricinusból, a citrom ízt egy gombából.

Olyan, mintha természetes lenne, nem is kell mesterségesnek jelölni - mutatott rá Benda Judit, hozzátéve, hogy ha például igazi eperből vonnák ki az eper ízt, akkor a világ epertermelése az elfogyasztott eperízű készítmények töredékére lenne csak elég, és rendkívül költséges is lenne.

A szervezet a természetes adalékanyaggal sem tud mit kezdeni

Benda Judit szerint vannak olyan élelmiszerhez adott anyagok, amelyeknek "súlyos egészségkárosító hatása van", ilyen például a felvágottak, szalámik, kolbászok 95 százalékában megtalálható nitrites pácsó.

"Van azonban sok olyan anyag is, amelyet természetesnek is lehet tekinteni, ilyen a citromsav, az aszkorbin sav, de attól, hogy ez pluszban van hozzátéve az élelmiszerhez, ez is mesterséges lesz, mert a szervezetben egészen máshogy szívódik fel, a szervezet nem tud vele mit kezdeni" - hangsúlyozta Benda Judit.

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az adalékanyagok mellett, hiába ártalmatlanok, sokszor ott van még az élelmiszerben a permetezőszer maradvány, van benne nehézfém, ipari szer maradványok, és ezek egymás káros hatását felerősítik.

Jelölni kéne a pontos összetételt, de még mindig vannak kiskapuk

"Bár 2005 novemberétől pontosan rá kell írnia a gyártónak, hogy mit tartalmaz az élelmiszer, még mindig vannak kiskapuk, még mindig vannak olyan anyagok, amelyek nem biztos, hogy rákerülnek a címkére" - jegyezte meg Benda Judit.

A szakember szerint az Egyesült Államokban az elfogyasztott ételek 95 százaléka iparilag feldolgozott élelmiszer, Németországban 75 százalék, és bár Magyarországról nincs pontos adat, a német szinthez lehet közel.

"Vissza kellene térnünk nagyanyáink konyhájához. Az egyetlen járható út, ha otthon főzünk" - hangsúlyozta Benda Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×