eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla

"Milyen nagyszerű dolog fiatal magyarnak lenni"

A politikusok előbb-utóbb kénytelenek lesznek odafigyelni a globális kérdésekre, például az energiagazdálkodásra vagy a környezetvédelemre - mondta az InfoRádiónak Thomas Friedman, a New York Times című amerikai napilap rovatvezetője, aki a Közép-Európai Egyetem meghívására Magyarországon tartott előadást.

A globalizmussal közös platform jött létre, amelyen mind több ember válhat szereplővé egyre kevesebb pénzért egyre nagyobb hatékonysággal: ezt jelenti a Föld lapossága, az internet, a számítógép és a szoftver segítségével.

Persze, ezzel nem válik minden résztvevő egyenlővé, de mindenki közzéteheti az általa fontosnak tartott tartalmat, és ingyen szétküldheti a világba. Így, sajnos, segítheti a terrorizmust is.

Ezzel a sokszintű együttműködéssel az emberek között is intenzívebb kapcsolatok jönnek létre - fejtette ki az InfoRádiónak a háromszoros Pulitzer-díjas író-újságíró.

A több gazdaságpolitikai bestseller szerzője azt vallja, hogy ez a globalizált világ, ez a platform egy semleges lehetőség, amelyet egyaránt lehet jó és rossz célokra használni.

Új hatalmak is létrejönnek ebben a folyamatban, itt van például India - mondta Thomas Friedman.

"Tizenöt évvel ezelőtt India a szegénység, a kígyóbűvölés és egy régvolt kultúra megtestesítője volt. Ma India eszes embereket, a kihelyezett munkaerőt jelenti, és azokat a dolgozókat, akikről a legvalószínűbb, hogy az én állásomat is be akarják tölteni. Megváltozott a győztesekről és a vesztesekről alkotott képünk és széthullanak a régi sztereotípiák" - tette hozzá.

Thomas Friedman a globalizációs forradalom legnagyobb szószólójának számít, de maga is hátrányként éli meg, hogy a levelezését elolvashatják, a múltját megismerhetik. Ám a privát szféra "védtelensége" ellenére is híve a globalizációnak.

"Gondolja el, hogy milyen nagyszerű dolog fiatal magyarnak lenni" - mondta az újságíró.

Úgy tud újítani ma a világban, hogy nem kell emiatt feláldoznia a kultúráját, nem kell elszakadnia a családjától, vagy ha mégis ezt választja, videofonon olcsón tarthatja a kapcsolatot a szeretteivel. Aki nem látja, hogy ez az emberek előnyére válik, az nem figyel oda eléggé. A következő nagy biotechnológiai találmány akár egy 17 éves magyar lánytól is jöhet, aki letöltheti az emberi géntérképi a netről a saját gépére - vélekedett.

Friedman szerint a XXI. század ugyanúgy fordulópont a világtörténelemben, mint a Gutenberg galaxis megjelenése volt. Még a politikára is hatással lehet, hogy több ember hallathatja a hangját.
Friedman úgy véli, hogy ez például az Egyesült Államokból is kikényszerítheti, hogy tudomást vegyen a környezetvédelemről, és ne kövessen el külpolitikai baklövéseket.

Olyan, mint Engels?

A London School of Economics professzora Marx és Engels azóta megbukott Kommunista Kiáltványának tartalmához hasonlította a Thomas Friedman féle globalizációs elméletet.

Jonh Gray úgy vélte: bebizonyosodott, hogy a globalizáció előre törésével a nemzetgazdaságok nem tűnnek el, és a globális termelés megjelenését nem szabad összekeverni a közös értékek kialakulásával, és hasonló társadalmak megszületésével, ahogyan először Marx és Engels, majd most Thomas Friedman az És mégis Lapos a Föld című könyvében is tette.

John Gray professzor szerint a világban India és Kína erősödését és az Egyesült Államok gyengülését lehet megfigyelni, és Oroszországnak is kiemelt figyelmet kell szentelni, mert az államilag uralt orosz vállalkozások, pl. a Gazprom, szerte Európában terjeszkednek.

A globalizáció közepette felerősödik a nagyhatalmak közötti harc, az egyes kormányok pedig nyakig belemerülnek a gazdasági életbe. Ilyen körülmények között nem az állam szerepének visszaszorulását kell jósolni, hanem megpróbálni csökkenteni a veszélyeket, a háborúk lehetőségét - mondta Gray, aki szerint a demokrácia sem exportálható. Ezt az iraki példa is bizonyítja.

Nincs értelme egyetlen modell terjesztésének a világban- hangsúlyozta. A gazdaság minden szintjén vannak és lesznek állami vállalatok és sok modell lesz. Az Egyesült Államok nem meghajlik a világ nyomására pl. környezetvédelmi kérdésekben, hanem elszigeteli magát a globalizáció számára kellemetlen hatásaitól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×