Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Generációs sz@kadék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatalmas generációs szakadék tátong a mai gyerekek és szüleik között, ha a digitális technológiáról van szó. Míg Nagy-Britanniában már a 8-10 évesek is magas szinten használják az új technológiákat, szüleik, akiknek sokszor túl nagy kihívást jelent, hogy gyerekeiket távol tartsák az internet, vagy a számítógép negatív hatásaitól, csak megszégyenülve kullognak utánuk.

Az Ofcom brit telekommunikációs és médiafelügyelet felmérése szerint a 12-15 évesek 20 százaléka ír blogot, és van internetes oldala. Egynegyedük pedig rendszeresen elad és vásárol internetes aukciós oldalakon.

A 8-11 évesek közül minden nyolcadiknak, a 12-15 évesek közül mind ötödiknek van MP3 lejátszója, és a gyerekek fele szerint semmi rossz nincs abban, ha illegálisan töltenek le zenéket, vagy filmeket a netről.

A 8-11 évesek között vannak olyanok - 4 százalék - akik palmtopot használnak idejük beosztására.

A digitális technológia még az emberi kapcsolatokra is kihat: a brit gyerekeknek csupán 41 százaléka szakítana, vagy vetne véget egy barátságnak szemtől szemben. Egyötödük szerint erre egy egyszerű sms is megfelel.

A tévé még mindig vonzóbb


A televízió azonban még mindig népszerűbb, mint az internet: az átlag brit gyerek heti 14 órát ül előtte, és harmaduk például kételkedés nélkül elhiszi, amit a valóságshow címen lát. A legtöbb gyerek az interneten található információkat is megbízhatónak találja.

A felmérés célja az volt, hogy az eredményeket felhasználva úgy alakítsák át a brit iskolai tantervet, hogy az megfelelően felkészítse a gyerekeket a digitális világban való eligazodásra.

Az, hogy kritikus szemmel tudják nézni a tévéműsorokat a gyerekek, és hogy tényleg értsék és átlássák az új technológiákat, mint például az internetet, "ugyan olyan fontos lesz, mint a matematikai, vagy természettudományos tudás" - hangsúlyozta Tessa Jowell kulturális miniszter.