Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyorsan nő az asztmások száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szorosan záródó ablakok és a gyereknevelésben túlzásba vitt higiénia közrejátszik abban, hogy Magyarországon évente 18 ezerrel nő az asztmás betegek száma - hangsúlyozta az InfoRádiónak az Asztmás és Allergiás Betegek Magyarországi Egyesületének vezetőségi tagja. Zempléni Katalin asztma-nővér szerint a magyar betegek még nem mindig kapják meg a megfelelő asztmakezelést.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon ma 200 ezren szenvednek asztmában. Ez azonban csak azoknak a felnőtteknek a száma, akiket kórházban, vagy tüdőgondozóban kezelnek, a  gyerekek, akiknél nem kötelező a bejelentés, nincsenek benne - mutatott rá Zempléni Katalin, aki szerint az asztmás betegek valós száma így elérheti a 300-400 ezret is.

A regisztrált betegek számának évi 18 ezres növekedése részben annak köszönhető, hogy egyre többen fordulnak panaszaikkal orvoshoz, és így egyre több esetet tudnak diagnosztizálni.

Szerepet játszik azonban a komoly emelkedésben a betegségben szenvedők számának növekedése is. Egyre több ugyanis a lakásokban a túlságosan jól szigetelő ajtó és ablak, és egyre gyakoribb, hogy a gyereknevelésben túlzásba viszik a szülők a higiéniát, ami az immunrendszer fejlődését akadályozza - hangsúlyozta a betegek egyesületének vezetőségi tagja.

A hivatalos adatok szerint kiemelkedően magas a betegek száma a 20-30 évesek között, ők teszik ki az asztmások ötödét.

Zempléni Katalin szerint ez azzal magyarázható, hogy a betegek túlnyomó része ebben a korban jelenik meg először a statisztikában, és ez a korosztály különösen is érdekelt abban, hogy egészségesen vágjon neki karrierjének, így könnyebben elmennek orvoshoz problémáikkal.

A megfelelő felvilágosítással, információval rendelkező gyerekek és felnőttek nagyon jól kordában tudják tartani a betegséget - hangsúlyozta Zempléni Katalin, kiemelve az asztma felismerésének fontosságát.

A szakember megjegyezte: a gyerekek esetében mára már talán sikerült elérnie az országnak oda, hogy ne rohammentővel kerüljenek kórházba.