Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vakok perelnek a bankautomaták miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pert indított az OTP Bank Rt. ellen két vak ember, mert úgy vélik, hogy a látáskárosultak nem tudják használni a pénzintézet bankjegykiadó automatáit. A bank szerint az ATM-ek átalakítása éppen a vakok biztonságát veszélyeztetné.

Nyusti Szilvia és Takács Péter azért indított személyiségi jogi pert az OTP ellen, mert nem tudják használni a pénzintézet automatáit, és azt is kifogásolják, hogy ennek ellenére a bank nekik is ugyanannyi kártyahasználati és tranzakciós díjat számol fel, mint a látóknak.

Takács Péter szerint az automaták gombjait el kellene látni a vakok számára is értelmezhető pontírásos feliratokkal és fülhallgató-bemenettel, ahogy azt a Volksbank és a K&H Bank már néhány automatájánál megtette.

Az OTP jogi képviselője szerint az akadálymentesítésről szóló jogszabály csak építményekre vonatkozik, az automatákra nem. Kis-Lukács Margit szerint ha végrehajtják az igényelt átalakítást, akkor növekedne a látáskárosultakat fenyegető kockázat.

Takács Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: ne akarja helyette eldönteni a bank azt, hogy mi a biztonságos a számára.

Az ügyben valószínűleg precedens értékű ítélet születik. Ugyanakkor kétséges, mennyire tudják majd a vakok használni az esetleg elterjedő vakbarát automatákat, a pénzjegyek ugyanis nem vakbarát módon készülnek.