eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elloptak egy hétéves magyar kisfiút

A nemzetközi elfogatóparancs ellenére egy éve bujkál az apa a 7 éves fiával.

Egy éve látta utoljára gyermekét egy budapesti nő. A most hétéves kisfiút tavaly december végén vitte magával az apja Balira. Úgy volt, hogy csak a téli szünet idejére utaznak el, de az apa végül meggondolta magát, és az országban maradtak. Hiába adtak ki a volt férj ellen nemzetközi elfogatóparancsot, a férfi kedvére jön-megy az ázsiai országok között - írja a Magyar Idők.

Háromhavonta, amikor lejár a vízum, fogja a gyerekem, és továbbáll – mondta az anya, majd hozzátette: egy évvel ezelőtt, amikor a kisfiát kiengedte az ajtón az apjával, sejtelme sem volt, mit tesz. A nő tavaly decemberben engedte el fiát Balira, hogy a téli szünetet ott töltse apjával. Jó viszony volt köztük, a férfi világutazó volt mindig – amerikai-magyar állampolgár –, házasságuk alatt is gyakran voltak külföldön.

Az ártatlannak vélt minivakációból végül emberrablás lett. A nő hiába fordult azonnal a hatóságokhoz, visszadobták az ügyet, mondván: az anya aggodalma nem megalapozott, ráadásul ő maga engedte el a gyermekét, és „nem telt még el elég idő” ahhoz, hogy eljárást indítsanak. – Hiába csatoltunk az ügyészségnek tucatnyi bizonyítékot; addig, amíg nem írta le egy üzenetben egyértelműen a volt férjem, hogy esze ágában sincs a fiamat hazahozni, nem történt semmi – magyarázta.

Aztán mégis nyomozni kezdtek, az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást, ám azt idén augusztus 2-án felfüggesztették. Mint írták: „a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodik, a férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben”. Igen ám, de a nemzetközi elfogatóparancs – úgy tűnik – mit sem ér, hiszen a férfi kedvére jön-megy az ázsiai országok között, amint lejár 90 napos vízuma.

– Ezekben az országokban a hágai egyezmény – kis túlzással – senkit sem érdekel, és ezzel a férfi is tisztában van – veszi át a szót Mikóházi István, a nő jogi képviselője. A férfi Baliról három hónap után Malajziába utazott a kisfiúval, majd novemberben gond nélkül váltott ki újabb vízumot. – Ezt csak a malajziai bevándorlási hivatalnál tudta elintézni, ahol a hatóságoknak át kellett volna adniuk az apukát; a dolog ott bukik meg, hogy a maláj legfőbb ügyésznek joga van véleményezni a nemzetközi elfogatóparancsot – magyarázta. Eszerint tehát még mindig „fontolgatja”, miközben telik az idő.

Az ügyvéd nemcsak az ázsiai országok igazságszolgáltatását bírálta, de kifogásolta azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége – tekintettel arra, hogy a kisfiú kettős állampolgár az apja révén – teljes mértékben elzárkózott a segítségnyújtástól. A válás után úgy tűnt, normalizálódott az anya és az apa kapcsolata. – Szót értettünk egymással, és a kisfiamnak is jót tett, hogy több időt tölthetnek együtt, ezért bólintottam rá az utazásra. Ma már azt gondolom, előre eltervezte – vélekedett az anyuka.

A nő többször megtervezte, hogy kiutazik fiáért, de a volt férj nem túl együttműködő: legutóbb azt állította, Thaiföldön van, a hatósági tájékoztatásból derült ki, hogy már hetek óta egy másik országban él. Az Interpol Magyar Nemzeti Iroda is csak annyit tud tenni, hogy tartja a kapcsolatot a külföldi partnerirodákkal, és amennyiben a rendőrségi szintű együttműködés nem vezet eredményre, az ügyintézésbe bevonják az igazságügyi és a külügyi tárcát is. Bár a rendőrség nem vezet statisztikát arról, hogy hány ilyen vagy ehhez hasonló folyamatban lévő ügy van jelenleg Magyarországon, átlagban naponta két bejelentés érkezik

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×