eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Korrupciós ügyben emel vádat az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség korrupció gyanújával vádat emel három ügyintéző ellen, akik – a vád szerint – korábban honosított személyek adataival más személyek részére jogosulatlanul állítottak ki magyar hatósági igazolványokat.

Az I. rendű vádlott 2014. és 2015. évben anyagi ellenszolgáltatás fejében hivatali ügyintézésekben vállalt közreműködést.

Három vádlott-társa a vádbeli időszakban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) egyik budapesti kirendeltségén teljesített szolgálatot, egyikük kormánytisztviselőként, a másik két ügyintéző pedig főmunkatársi besorolásban. Mint okmányügyintézők, feladatuk közé tartozott egyebek mellett a személyi okmányok – személyazonosító igazolvány, lakcímet tartalmazó hatósági igazolvány, vezetői engedély, nemzetközi vezetői engedély – elkészítése, kiállítása.

A vád szerint az I. rendű vádlott hivatali ügyintézései során ismerkedett meg a II. és III. rendű vádlottakkal, akikkel jó kapcsolatot alakított ki, majd később rávette őket arra, hogy az általa hozott ügyfelek részére más – korábban honosított – személyek adatainak felhasználásával,

hamis személyi okmányokat, így személyi igazolványt, vezetői engedélyt, útlevelet állítsanak ki.

A vád szerint a IV. rendű vádlott, bár nem az I. rendű vádlott rábírására, de hasonló módon állított ki hamis okmányokat.

A hamis okiratok kiállításáért cserébe az I. rendű vádlott 2015 márciusában az egyik ügyintézőnek egy 120 ezer forint értékű, vidéki hotelbe szóló ajándékutalványt adott, amit az ügyintéző elfogadott.

A vád szerint továbbá a II. rendű és III. rendű vádlottak a fentiekhez hasonló, más bűncselekményt is elkövettek; eszerint 2015. első felében ismerősük, illetve hozzátartozójuk kérésére jogosulatlanul lekérdezték gépkocsik adatait a gépjármű nyilvántartásból.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés, több rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×