Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdos költségvetési csalás ügyében nyomoznak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot biztosító bűnszervezetek irányítói és működtető ellen indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága. A legalább 2001 óta tartó, milliárdos költségvetési csalás ügyében fokozott ügyészi felügyelettel zajlik a nyomozás - közölte a fővárosi főügyész.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a napokban szervezett akcióban összesen 15 személyt vettek őrizetbe, köztük a két bűnszervezet irányítóit, több tagját, valamint a bűnszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő egyik vagyonvédelemmel foglalkozó cég két vezetőjét.

A rendelkezésre álló adatok szerint

a két bűnszervezet irányítói legalább 2011. óta színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot biztosító bűnszervezetet irányítottak és működtettek.

A bűnszervezetek szolgáltatásait jellemzően őrzés- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe, amelyek a bűnszervezethez tartozó cégekkel különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek.

A színlelt szerződéskötésekkel a céljuk az volt, hogy a munkát teljesítő vagyonőrök foglalkoztatása után keletkező közterheket ne a saját társaságaiknak kelljen megfizetniük, másrészt az alvállalkozóktól befogadott fiktív számlákkal az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.

A munkavállalókat valójában a bűnszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő gazdasági társaságok foglalkoztatták, azonban őket papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégekhez jelentették be. A dolgozók után a járulékokat sem a tényleges foglalkoztató cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg.

A lebukás elkerülése érdekében pedig ezeket a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték.

A gyanúsítottak a munkáltatást terhelő közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő ÁFA jogosulatlan csökkentésével a jelenlegi adatok szerint összesen több mint 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A NAV pénzügyi nyomozói 2017. november 7-én országos akciót hajtottak végre a bűnszervezet felszámolása érdekében, amelynek eredményeként elfogták a bűnszervezet irányítóit és tagjait. Az összesen 115 helyszínen végzett házkutatás során a nyomozók a bűncselekmények elkövetését alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, és összesen 26 gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül 15 személyt őrizetbe vettek.

A Fővárosi Főügyészség megvizsgálta a bizonyítékokat, majd az őrizetbe vett személyek közül 8 gyanúsított előzetes letartóztatására tett indítványt, amivel a bíróság egyetértett és a tegnapi napon tartott ülésen őket előzetes letartóztatásba helyezte. A végzés nem jogerős.

A Fővárosi Főügyészség a további 7, őrizetbe vett gyanúsított vonatkozásában lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére tett indítványt, amiről a bíróság a mai napon hoz döntést.