eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

El kell utasítania az ügyészségnek a lúgos támadás ügyében felmerült hamis tanúzás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést. De kizárólag azért, mert a hamis tanúzás miatti eljárás lefolytatásának jelenleg törvényi akadálya van.

Az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben, a Kúria előtti eljárásban az ügy vádlottjának védője egy 2017. május 02-án kelt levelet csatolt. A levélben a levél írója azt állította, hogy 2016-ban az egyik híradásban egy, a sértett nőt kísérő személyben felismerte azt a férfit, aki őt korábban – még mielőtt bevonult a büntetés-végrehajtási intézetbe – meg akarta bízni az ügy tárgyát képező súlyos bűncselekmény elkövetésével.

A levélben írtak kapcsán az abban érintett férfi tett feljelentést, amely feljelentés büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettére utal.

A feljelentésben megjelölt levél íróját a Fővárosi Főügyészség beazonosította és egyúttal megállapította, hogy a feljelentés tárgyát képező levél valótlan tartalmú.

Ugyanakkor a büntető törvény rendelkezése szerint a hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az alapügy – vagyis az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették – nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ügy jelenlegi szakaszában ez a hatóság a bíróság.

Újabb fordulat a lúgos orvos ügyében

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek ezért a hamis tanúzás bűntette miatti feljelentést – a törvény által megkívánt feljelentés hiánya miatt – el kellett utasítania.

E törvényi akadály elhárultával, azaz az alapügy jogerős befejezését követően a feljelentést az ügyészség haladéktalanul elbírálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×