eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tagadja bűnösségét a nemi erőszakkal vádolt férj

Tagadta bűnösségét a II-III. kerületi bíróságon hétfőn tartott tárgyaláson a koreai származású, francia állampolgárságú Soo-Il Lee, aki a vád szerint megerőszakolta feleségét, a magyar Nyíri-Kovács Patríciát és más bűncselekményeket is elkövetett az ő, illetve kisgyermekük sérelmére. Az évek óta több ország hatóságainak közreműködésével, élénk sajtóérdeklődés mellett zajló családi viszályt a nyilvánosságban az érintettek tartózkodási helye miatt Bora Bora-ügyként is emlegetik.

A franciául beszélő, a csendes-óceáni Francia Polinéziához tartozó szigeten élő férfi a magyar bíróságon tolmács segítségével tett többórás vallomást, amelyet a következő napokban még várhatóan folytatni fog, és e közben sor kerül szakértői vizsgálatokra is.

A férj vallomásában hangsúlyozta: a terhére rótt bűncselekményeket nem követte el, a vádat csupán az asszony valótlan nyilatkozatai, valamint néhány más, azokat megismétlő tanúvallomás támasztja alá. Felesége azonban az évek során fokozatosan módosította vallomásait. Kezdetben csak lelki terrorról beszélt, aztán már fizikairól is, és azzal is csak később hozakodott elő, hogy a gyermek előtt kényszerítette volna férje szexuális együttlétre - tette hozzá.

Arra a bírói kérdésre, hogy volt-e erőszak házastársi szexuális játékaikban, a férj nemmel válaszolt, azt mondta, együttléteik szenvedélyesek voltak, de nem erőszakosak.

A férfi elmondta, hogy a bontópert ő indította Francia Polinézián 2012 tavaszán, ám az még mindig folyamatban van, így jelenleg is házasok. Felhívta a figyelmet arra, hogy amíg a válókeresetet be nem nyújtotta, egyszer sem jelentette fel őt Nyíri-Kovács Patrícia, azóta viszont huszonkét alkalommal. Szóvá tette azt is, hogy a vádbeli cselekményeket a francia hatóságok már kivizsgálták és az eljárásokat megszüntették.

A vádlott idézett egy francia főügyészi dokumentumot, amely megállapítja, hogy az erőszakot csak a feleség nyilatkozatai támasztják alá, amelyek azonban valószínűtlenek és kronológiailag következetlenek.

A tárgyaláson ismertettek egy leiratot a házaspár közötti egyik magánbeszélgetésről, amely szerint a feleség a vita során feltételes módban beszélt nemi erőszakról, nem úgy, mintha az valóban megtörtént volna.

A magyar ügyészség szerint a férj Nyíri-Kovács Patríciát rendszeresen bántalmazta már 2009-ban, a terhessége alatt, majd kisgyermekük szeme láttára is. 2011-ben Soo-Il Lee a feleségét gyermekével a Francia Polinéziához tartozó csendes-óceáni Bora Borára csalta, ahol tovább bántalmazta a nőt, veszélyeztette gyermekük fejlődését, és elvette az útlevelüket, hogy ne tudják őt elhagyni.

Az ügyészség a férjet erőszakos közösüléssel, személyi szabadság megsértésével, kiskorú veszélyeztetésével és közokirattal visszaéléssel vádolja. A magyar büntetőeljárás Polt Péter legfőbb ügyész kifejezett utasítására indult meg.

Nyíri-Kovács Patrícia apja, Nyíri Iván 2012-ben a nyilvánossághoz fordult segítségért, mert szerinte a férj bűncselekményeket követett el és hazudik. Az apa azt is nyilatkozta, hogy a francia hatóságokat, bíróságokat ebben az ügyben korrumpálták, nem pártatlanok. Ezt az állítását a budapesti francia nagykövetség közleményben utasította vissza.

A magyar nőért 2013 elején szót emelt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője. A francia hatóságokkal egyeztetett 2013-ban Navracsics Tibor akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter, majd a 2014-es kormányváltás után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Kúria ugyanakkor kimondta, hogy a bontópert Bora Borán kell lefolytatni.

Nyíri-Kovács Patrícia 2015. június 22-én közölte a Facebookon, hogy megkapta kisfia felügyeleti jogát és Tahitira költözhetnek. Azt írta, még nem térhetnek vissza Magyarországra, de "ez lesz a következő lépés".

Soo-Il Lee a magyar nyilvánosságban ügyvédje, Janó Christopher közvetítésével többnyire arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy soha nem emelt kezet sem a feleségére, sem a gyermekére. Az asszony szerinte haszonszerzés céljából "hamis történeteket gyártott", és családjával együtt eltorzította az ügyet, hogy örökre elválassza őt gyermekétől.

Sajtóhírek szerint amikor a pár New Yorkban megismerkedett, a férfi vagyonos bankár volt. Néhány évvel később, a válás során a fiatal asszony a francia polinéziai hatóságok előtt havi harmincezer eurós - több mint kilencmillió forintos -, a magyar bíróságon pedig havi hatezer eurós - csaknem kétmillió forintos - tartásdíjra tartott igényt. Nyíri Iván nyilatkozatai szerint azonban ez mind hazugság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×