eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Garázdaság miatt vádat emelt az ügyészség Gaudi-Nagy Tamás ellen

Vádat emelt a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség Gaudi-Nagy Tamással szemben felbujtóként elkövetett személyi szabadság megsértése és garázdaság bűntette miatt.

A vád szerint a volt országgyűlési képviselő május 6-án a budapesti Kossuth téren elmondott beszédének hatására többen is fenyegetően léptek fel Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével szemben.

A Fővárosi Főügyészség hétfői, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a kerületi ügyészség G. N. T-t aljas indokból elkövetett, személyi szabadság megsértésének bűntettével és garázdaság bűntettével vádolja mint felbujtót.

A közlés szerint az ügyészség két ember ellen nyújtott be vádiratot személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt; a másik ember, az ügy elsőrendű vádlottja, egy nő többször leköpte Pásztor Istvánt.

Az ismertetett vádirat szerint G. N. T. másodrendű vádlott május 6-án demonstrációt szervezett a magyar föld megvédéséért a Kossuth tér Parlament felé eső részére. A rendezvényen észrevéve az Országgyűlés alakuló üléséről távozó Pásztor Istvánt, a VMSZ (és egyben a vajdasági parlament) elnökét, akit a tömeg előtt a délvidéki magyarok kiemelt árulójának, hazaárulónak nevezett.

A közlés szerint szavainak hatására a hallgatóság körében Pásztor Istvánnal szemben "olyan ellenséges hangulat alakult ki, amely már a sértett testi épségét is fenyegette".

A vád szerint G. N. T. további buzdítására először egy ismeretlen nő szaladt a sértetthez, és agresszív fellépésével megpróbálta őt a szabad mozgásában korlátozni, majd a másodrendű vádlott "további beszédével a rendezvény többi résztvevőjét is arra bírta rá, hogy csatlakozzanak az ismeretlen nőhöz, és legyenek segítségére a megkezdett erőszakos cselekmény véghezvitelében".

A vádlott szavai következményeként a sértett körül másodperceken belül 8-10-en jelentek meg, és "zárt csoportosulást alkotva, fenyegető magatartásukkal a sértettet megállásra kényszerítették". Többen megpróbálták megragadni a sértettet, miközben fenyegették, trágár szavakkal illeték, megcsípték és meglökték. Közülük két nő - egyikük az ügy elsőrendű vádlottja - többször le is köpte Pásztor Istvánt - áll az ügyészségi közlésben.

Közölték: Pásztor István ezután tudott csak - részben a rendőrség közbelépésével - távozni.

Pásztor István a köztársasági elnök személyes meghívására vett részt az Országgyűlés alakuló ülésén.

Az ügyben megszólalt Áder János államfő is, aki sajtónyilatkozatában azt mondta: tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal, a hatóságok szeme láttára az Országház előtt.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×