Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vádat emeltek a fővárosi hanukija-rongálókkal szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás, valamint garázdaság bűntette miatt vádat emelt azzal a három, 20 év körüli férfival szemben, akik tavaly novemberben a fővárosban több helyen is vallási jelképet rongáltak - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

A vádirat lényege szerint a vádlottak 2013. november 30-án, a hajnali órákban ittas állapotban, előzetes megállapodást követően a Blaha Lujza téren felállított kilencágú hanukijához mentek azért, hogy a menórát megrongálják. Egyikük a vallási jelképet rángatta, leköpte, majd miután azt nem sikerült felborítania, kézzel leszakította a hanukijára ráerősített magyar és héber feliratú táblát. Társai mindezt nevetve végignézték, "miközben a rongáló cselekményt figyeléssel biztosították".

A vádlottak ezután - a korábbihoz hasonló módon - a Nyugati téren, majd azután a Városháza téren lévő hanukiját is megrongálták. A férfiak összesen 170 ezer forintot meghaladó kárt okoztak.

A kerületi ügyészség a vallási jelképet ténylegesen megrongáló férfit - más bűncselekmény mellett vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével, míg társait ugyanezen bűncselekmény bűnsegédletével vádolja. Ezért a bűncselekményért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.