Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lecsaptak a hackerek a PlayStation-hálózatra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Sony több millió ügyfelének jelszavát, címét és esetleg bankkártya információit lophatták el a cég figyelmeztetése szerint adathalászok a történelem talán legnagyobb ilyen jellegű bűnügyében.

A hackerek a vállalat PlayStation-hálózatára támadtak rá. A cég összesen 75 millió ügyfelét - a PS-hálózat mellett a videó- és zeneszolgáltatás, a Qriocity felhasználóit is - figyelmeztette az esetre internetes oldalán.

A japán elektronikai óriás az egy héttel ezelőtti támadás után egyszerűen "kihúzta a dugót", és teljesen leállította szolgáltatását. A személyes adatokhoz, így a nevekhez, címekhez, emailcímekhez vagy születési dátumokhoz eddig ismeretlen személy vagy személyek fértek hozzá - közölte kedd délután a Sony.

A jelenlegi információk szerint felhasználói neveket és jelszavakat, az eddigi vásárlásokról szóló adatokat is lehalásztak.

"Noha nincsenek arra utaló jelek, hogy bankkártya információkat is elloptak, nem hagyhatjuk teljesen figyelmen kívül ezt a lehetőséget sem" - húzta alá a cég. Az ügyfeleket arra kérte, hogy legyenek különösen óvatosak, ne üljenek fel trükköknek és ellenőrizzék bankszámlájukat.

A PlayStation-hálózat és a Qriocity szolgáltatás világszerte több mint 75 millió ügyfelet számlál. Előbbin játszani, csevegni és filmet nézni lehet, utóbbin zene- és videotartalmakat értékesít a cég.

A hackerek április 17. és 19. között hatoltak be az ügyfélbankba. Azt még nem tudni, hogy a Sony mikor indítja újra szolgáltatásait. Amerikai sajtóértesülések szerint még egy hétbe telhet.

Egyelőre arról sem állnak rendelkezésre információk, hogy kik álltak a súlyos következményekkel járó támadás mögött. Egyes feltételezések szerint az akció bosszú volt amiatt, hogy a Sony perbe fogott egy PS-hackert. A fiatal kalóz - aki már az Apple iPhone szerkezetét is feltörte - áthatolt a népszerű high-tech játékkonzol erősnek számító védelmi vonalán, hogy az az általa fejlesztett játékokat is futtassa. Lépéseiről a világhálón adott közre útmutatást. Az ügyben végül peren kívüli megegyezés született.