eur:
392.83
usd:
368.12
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Esélye sem volt használni a fegyverét az Alsóörsön lelőtt rendőrnek

Egy rendőr és az általa ellenőrzött autó egyik utasa életét vesztette egy lövöldözés után a Veszprém megyei Alsóörsön szerda hajnalban. A 29 éves főtörzsőrmestert, Gamauf Jánost több lövés érte, esélye sem volt arra, hogy használja a fegyverét - hangzott el az ORFK sajtótájékoztatóján.

Több lövés érte azt a rendőrt, aki szerdára virradóra, szolgálatteljesítés közben meghalt. Gamauf Jánost akkor lőtték le, amikor Alsóörsön, a 71-es főut és a Loki út kereszteződésénél közúti ellenőrzést végzett. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az esetről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrnek esélye sem volt arra, hogy használja a fegyverét.

Meghalt az autó egyik utasa is, egy 21 éves zalaegerszegi fiú, N. Ádám, egyik társa, a 25 éves Sz. J. L. pedig súlyosan megsebesült, de állapota nem életveszélyes.

A szóvivő közölte: a főtörzsőmester és egy rendészeti szakközépiskolás rutinellenőrzésre állított meg egy Ford Fiestát, amelyben öt - a Népszabadság információi szerint 16-25 év közötti, Zala megyei - fiatal ült.

Az ellenőrzéskor hirtelen lövések dördültek, közülük több eltalálta a rendőrt, aki a helyszínen életét vesztette. Halálos lövés érte a Fordban hátul, bal oldalt ülő 21 éves fiatalembert is.

{{keretes_cim}}

Emlékhelyet alakítottak ki a Zala megyei Alibánfán, a helyi ifjúsági klubnál N. Ádámnak. Az önkormányzat épülete mögött lévő klubhelyiség előtt helyezték el a nemzeti színű zászlót és a gyászlobogót, valamint egy fekete abrosszal letakart asztalt, rajta gyertyával és virágokkal. Az önkormányzati hivatal épületének falán ugyancsak kitették a gyászlobogót, a helybéliek megdöbbenve beszélnek a történtekről. Németh László, Alibánfa polgármestere elmondta: ő maga is rokona az elhunyt fiatalnak, aki szüleivel szintén a faluban élt. N. Ádám aktív közösségi ember volt, kedvelték a kortársai is, a "normális gondolkodású" fiatalok közé tartozott. A polgármester úgy tudja: a fiú a barátaival és két unokatestvérével nyaralt a Balatonnál, vele volt azok egyikének a barátnője és még egy fiatal, aki a baráti társasághoz tartozott. Mindegyike Zalaegerszeg közelében lakik, Alibánfáról, Pethőhenyéről és Zalaszentivánról származnak. N. Ádám éveken át vezette az ifjúsági klubot, miután tavaly a székesfehérvári Kodolányi főiskola hallgatója lett, a feladatot az öccse vette át tőle. (mti)



A zalaegerszegi fiatal mellett ülő férfi a hírek szerint a beszakadó ablaküveg szilánkjaitól sérült meg.

Nem ismerik az okot

Bényi Mónika nem erősítette meg azt az információt, miszerint a lövéseket sorozatlövő fegyverből adták le, és a nyomozás érdekeire hivatkozva azt sem közölte, hogy milyen irányból érkeztek a lövések. Azt ugyanakkor elárulta Bényi Mónika, hogy a helyszíni szemle megállapította: a lövéseket nem az igazoltatott járműből adták le.

Azt, hogy ki, miért és honnan lőtt, egyelőre nem lehet tudni.

A Magyar Televízió információi szerint a rendőrök egy fekete színű autót keresnek, az ORFK szóvivője erről azonban csak annyit mondott: ez még nem tisztázott. Mint fogalmazott, "több teória, felvetés, verzió is megfordult a nyomozók fejében".

A járőrautót, és a Fordot, amelyet a rendőr megállított, kora délután szállító járműre rakták és elszállították. A rendőrautó jobb hátsó kereke lapos, feltehetően lövés érte - jelentette a távirati iroda tudósítója.

Óriási volt a készültség

Az M1-M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán hajnalban óriási volt a rendőri készültség, valamennyi, a Balaton felől érkező autót megállítottak. Több ellenőrzési pontot felállítottak a centrum felé, valamint a Petőfi és Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrizték az autósokat.

Az útzárat és az ellenőrző pontokat három órával később feloldották, a helyszíni szemle azonban még tart, és várhatóan késő estig is elhúzódik. Alsóörsre már be lehet hajtani autóvala 71-es főút lezárását azonban a strandig terjedően már feloldották - ez mintegy két kilométeres szakasz. Változatlanul nem lehet viszont autóval közlekedni a kemping, illetve Balatonalmádi irányába.

A helyszínhez gyalogosan lehet eljutni, s mintegy 40-50 méternyire már a sajtót is közel engedték. Sokan nézelődnek a helyszín közelében a helyi lakosok és a településen üdülők közül is. A helyszínelés még tart, közlekedni ezen a szakaszon nem lehet. Több rendőr és rendőrautó van a helyszínen, és egy rendőrségi helikopter köröz a falu és a főút felett.

Az alsóörsi idén a második olyan eset, amelynek rendőráldozata van. Július 23-án autós üldözés során Radovics Dusán zászlóst gázolta halálra egy büntetett előéletű férfi Budapesten, a Keleti pályaudvar közelében.

A polgármester nem érti

Megdöbbentette a lövöldözés híre Alsóörs polgármesterét. Hebling Zsolt az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: felfoghatatlan, hogy az ő békés, csendes településükön rendőrgyilkosság történhetett.

Az ügy részleteiről a község vezetője sem tud részleteket, mert a rendőrség még nem tájékoztatta; elmondása szerint a helyi körzeti megbízott annyit közölt vele, hogy "hírzárlat van, még neki sem mondhat semmit".

Hebling Zsolt hangsúlyozta: a lakosság és az üdülők közlekedését nem korlátozza a rendőrség, csak a 71-es főútra nem lehet gépkocsival ráhajtani, emiatt a falu utcáin nagyobb lett a forgalom.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×