Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ukrajnában terjed az állami tulajdonú műkincsek lopása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ukrajnában az utóbbi tíz évben mintegy ezer kulturális értéket képviselő tárgyat loptak el az állami gyűjteményekből, ami tízszeres növekedést jelent a megelőző évtizedhez képest.

Mint Jurij Szavcsuk, a műkincsek ukrán államhatáron át történő szállítását ellenőrző állami hivatal vezetője kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az ezer eltulajdonított műkincs hatalmas szám, hiszen az egykori Szovjetunióban egyetlen műtárgy ellopása is kivételes eseménynek számított. Manapság azonban a jelenség statisztikai adattá vált - idézte a szakembert az rbc.ua ukrán üzleti hírportál.

Szavcsuk szerint a kulturális értékkel rendelkező tárgyak lopásának a terjedése az állami levéltárak, könyvtárak és múzeumok biztonságának alacsony színvonalára, őrzésük hiányos finanszírozására vezethető vissza. Mint kifejtette, az általa irányított hivatal dolgozik a kulturális értékek egységes adatbázisának létrehozásán, ami lehetővé tenné az egész állomány nyilvántartását és ellenőrzését, ám erre a célra a központi költségvetésből évente mindössze 15 ezer hrivnyát (kb. 350 ezer Ft) fordítanak.

A szakember azt is elmondta, hogy az utóbbi tíz évben Ukrajna határátkelőhelyein több mint 100 ezer, mintegy 9 millió hrivnya összértékű csempészett műkincset koboztak el és adtak át állami tulajdonba.