Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint százan vannak két évnél is régebben előzetesben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint százan vannak olyanok, akik két évnél is régebb óta előzetes letartóztatásban vannak - derül ki a büntetés-végrehajtás múlt évi statisztikai adataiból, amelyeket csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte: közülük mintegy húszan vannak olyanok, akik 33 hónapnál is régebb óta a kényszerintézkedés alatt állnak, vagyis közel vannak a három évhez.

A jelenleg hatályos büntetőeljárási törvény szerint ha az előzetes letartóztatás tartama a három évet eléri, akkor megszűnik az előzetes letartóztatás. Ha az ezt követően elrendelt lakhelyelhagyási tilalom, illetve házi őrizet szabályát megszegi az érintett, újra előzetes letartóztatásba helyezhető.

Tavaly nyáron megváltozott ez a szabály, de az új rendelkezés csak idén júliusban lép hatályba. E szerint ha a bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a hároméves szabály két évre csökken. Abban az esetben azonban, ha tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő a bűncselekmény, az előzetes letartóztatás tartama négy évre nő.

A jelenleg is hatályos hároméves szabályt alkalmazták a "fekete sereg" elnevezésű bűnszervezet vád szerinti vezetőjének, Magyar Róbertnek az esetében is, akit előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyeztek és ahonnan megszökött, vélhetően január 16-án.

Magyar Róbert előzetes letartóztatását 2008 szeptemberében szüntették meg. Így ha akkor hatályban lett volna a négyéves szabály, 2009 szeptemberében szüntették volna meg a kényszerintézkedést, mivel még nem született meg a büntetőperben az elsőfokú ítélet.