eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Friss hírek a legröhejesebb, nagy botrányt okozó karácsonyfáról

Friss hírek a legröhejesebb, nagy botrányt okozó karácsonyfáról

Gyermeküket szoptató anyák számára védelmet nyújtó faház, valamint szuvenírek és műalkotás készül Rómának már a felállításakor elszáradt karácsonyfájából, amelyet egyesek egy "gigantikus vécékeféhez" hasonlítottak csupasz ágai miatt.

A spelacchiónak (ütött-kopott) csúfolt karácsonyfa "új életre" kel - közölték a római hatóságok kedden, hozzátéve, hogy a hányatott sorsú fa "az értelmes újrahasznosítás iskolapéldája" lesz.

A jelenleg a Piazza Venezián álló fát csütörtök este fogják lebontani és tömbökre vágni. A fa egy részéből szuveníreket és egy műalkotást készítenek.

A többi részből a fát adományozó Fiemme-völgy alpesi közössége gyermeküket szoptató anyáknak menedékhelyül szolgáló faházat épít, melyet aztán visszaszállítanak az olasz fővárosba. Arról egyelőre nem közöltek információt, mikor és hol avatják fel az építményt.

Az újrahasznosításról szóló, régóta várt döntés körül volt némi zavar, a nap során ugyanis munkások elkezdték leszedni a díszeket a 21 méteres fenyőről, később azonban visszahelyezték őket, mivel a hatóságok még nem véglegesítették a tervet.

Korábban szó volt arról is, hogy a csúf karácsonyfa a Tevere partjától nem messze fekvő, néhány éve megnyílt MAXXI modern művészeti múzeumba kerülhet.

A fenyőfát már Rómába érkezésekor halottnak nyilvánították, Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt, az nagyon szép és tömör volt. Róma önkormányzata 48 ezer eurót (15 millió forint) fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

A fenyőfa felállítását heves viták kísérték. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet azonnali eltávolítását követelte, arra hivatkozva, hogy "a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára". A római önkormányzat azonban védelmébe vette a fenyőfát, mondván "elegáns és egyszerű", és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

A vitatott karácsonyfát - talán éppen csúfsága miatt - időközben megszerették mind a rómaiak, mind a turisták, sokan elmentek megnézni, ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×