eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ne fárasszuk magunkat túl sok szabállyal - vallotta a hosszú élet apostola

Elhunyt 105 évesen a világ leghosszabb ideig praktizáló orvosa, a japán Hinohara Sigeaki, az egészséges életmód és a hosszú élet "apostola", akinek része volt abban, hogy honfitársai ma a leghosszabb életűek közé tartoznak a világon.

A tokiói Szent Lukács Nemzetközi Kórház volt orvosa és igazgatója, Micsiko japán császárné egykori személyi orvosa kedden halt meg légzési elégtelenségben - jelentette be a rangos egészségügyi intézmény, ahol olyan hírességeket kezeltek, mint például Paul McCartney, aki 2014-es turnéja alkalmával lett rosszul.

Hinohara 1911. október 4-én született Jamagucsi tartományban, 1937-ben végzett a kiotói császári orvostudományi egyetemen, és 1941-ben kezdett dolgozni a tokiói nemzetközi kórházban, amelyhez 76 éves szakmai pályafutása kötődik. Első éveiben a világháborús bombázások sérültjeit kezelte.

Az orvos, aki az átfogó egészségügyi vizsgálatok és a preventív gyógyászat úttörőjének számít Japánban,

1992-ben lett igazgatója a rangos St. Luke's International Hospitalnek, ahol 100. életévének betöltése után is dolgozott.

Hinohara öt éve ment nyugdíjba, de szinte élete végéig bejárt munkahelyére, ahol vizsgálatokat végzett és elbeszélgetett a betegekkel, egészen addig, amíg ez év elején maga is betegeskedni nem kezdett.

Hinohara Sigeaki az első között propagálta az egészséges életmódot a betegségek megelőzésére, megalapította az "új idősmozgalmat", amely aktív társasági életre, a kihívásokkal való szembenézésére és 10 évre előre tervezésre ösztönözte az öregeket, és e szemléletét konferenciákon is hirdette szerte a világon.

A hosszú és egészséges élet japán "pápája" elismert kulturális személyiség, termékeny szerző is volt, 75 könyvet publikált, köztük 101 évesen egy bestsellerré vált életmódkönyvet (Ikikata jozu), amelyből 1,2 millió példányt adtak el. A kormány 2005-ben kulturális érdemrenddel tüntette ki.

Hinohara azt vallotta, hogy

nem a szigorú életviteli szabályok betartásából nyerünk energiát, hanem abból, hogy jól érezzük magunkat.

"Mindannyian emlékszünk arra, hogy vidám gyerekként gyakran elfelejtettünk enni vagy aludni. Úgy hiszem, ezt a szokásunkat felnőttként is megőrizhetjük - a lényeg az, hogy ne fárasszuk ki testünket túl sok szabállyal, mint amilyen az étkezési vagy a lefekvési idők aggályos betartása" - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×