Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szexuális bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak több száz rendőrt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több száz brit rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy hivatalukkal visszaélve szexuális bűncselekményeket követtek el - olvasható a brit rendfenntartás felügyeletéért felelős szerv csütörtökön kiadott jelentésében.

A vizsgálat szerint a 2016 márciusát megelőző két évben 436, szexuális bántalmazásról szóló feljelentés érkezett az angliai és walesi rendőrségekre. A visszaélésekkel a rendőrség 334 munkatársát gyanúsítják a bejelentők, akiknek 39 százaléka családon belüli erőszak áldozata volt.

A rendfenntartó szervek felügyeletéért felelős ügynökség (HMIC) rámutatott jelentésében, hogy az említett feljelentéseknek mindössze 48 százalékát továbbították a panaszok kezeléséért felelős független bizottságnak. A HMIC szerint komoly korrupcióra utal az, hogy a rendőri erők nem vették komolyan a panaszok többségét.

A jelentésből nem derült ki, hogy a panaszok mekkora része megalapozott, illetve az sem, hogy hány rendőrt bocsátottak el hivatali visszaélés miatt, valamint hány elkövető ellen indult büntetőjogi eljárás.

A vizsgálatot vezető Mike Cunningham megjegyezte, hogy a rendőrség megítélése Nagy-Britanniában alapvetően kedvező, de sürgősen tenni kell a szexuális visszaélések ellen. "Ez a legjelentősebb korrupciós kihívás a rendőrség számára, mivel ez az emberek bizalmával való visszaélés, különösen azokéval, akik a társadalom legvédtelenebbjei".