eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Trump felesége bekeményít

Donald Trump megválasztott amerikai elnök szlovén származású felesége, Melania Trump nem engedi, hogy kereskedelmi célokra használják fel a nevét szülőhazájában, ahol több cukrászsüteményt és édességet is a leendő first ladyről neveztek el.

Nem sokkal Trump megválasztását követően a szlovéniai pékségek egy része az egykori modell nevét viselő és az ő fotójával reklámozott süteményeket kezdett árulni, az Egyesült Államok és Szlovénia kapcsolatának új szintre emelkedését ünnepelve.

Szerte az országban Melania Trump nevével fémjelzett palacsinták, pohárdesszertek és mézek bukkantak fel, ám a legnagyobb médiafigyelmet kapó édesség a Melania-torta volt, amellyel a leendő first lady szülővárosa, Sevnica egyik péksége rukkolt elő.

A Dnevnik című ljubljanai napilap szerint a mandulával megszórt fehércsokoládés mousse torta alját mogyorós kéreg alkotja, a tetejét pedig aranyszínű csokoládé díszíti.

Nuaa Vidmar pékségtulajdonos szerint azért választották a fehér színt, mint Melania gyakran hord fehér ruhát, az arany pedig a jövendőbeli first lady tekintélyére utal.

A lap szerint az amerikai NBC csatorna felkereste a sevnicai pékséget, hogy a torta után érdeklődjön. Az a tény azonban, hogy Melania Trump nevét az engedélye nélkül használták fel kereskedelmi célokra, komoly indulatok váltott ki.

A szlovén Pirc Musar & partnerji ügyvédi iroda végül közleményt adott ki Melania megbízásából. A dokumentum felidézi, hogy egy magánszemély nevét csak és kizárólag akkor lehet kereskedelmi célokra felhasználni, ha az illető előtte ebbe beleegyezett, máskülönben a személyiségi jogok megsértése történik.

Az iroda szerint ugyanez vonatkozik egy személy fényképének felhasználására is, akkor is, ha azon szerepelnek szerzői jogi információk.

Melania Trump ügyvédei egyelőre senkit sem pereltek be, sőt abban sem találtak kivetnivalót, hogy a ljubljanai főtéren felállított karácsonyfa a Melánia becenevet kapta, Sevnica pedig máris a leendő first lady szülővárosaként reklámozza magát.

A délnyugat-szlovéniai kisváros arra számít, hogy újonnan szerzett hírnevét felhasználhatja a turizmusa fellendítésére. A város kapujában máris egy hatalmas fotó és az "Üdvözöljük Melania Trump szülővárosában!" felirat fogadja a látogatót.

Tavasztól túrákat szerveznek "Melania nyomában" címmel, a résztvevők megtekinthetnek olyan nevezetességeket, mint az a lakótömb, amelynek egyik lakásában a leendő amerikai elnök felesége felnőtt, egykori általános iskolája vagy szüleinek háza.

A leendő amerikai első asszony Melanija Knavs néven született a szlovéniai kisvárosban, de már két évtizede New Yorkban él. Ott ismerkedett meg 1998-ban Donald Trump ingatlanmágnással, akinek 2005-ben a harmadik felesége lett, egy év múlva pedig megkapta az amerikai állampolgárságot is.

Ő az első elnökfeleség, aki bevándorlóból lett first lady az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×