eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Érdekes módját választották a hazafiasságra nevelésnek

Ezentúl minden filmvetítés előtt le kell játszani az ország nemzeti himnuszát az indiai mozikban, és a közönségnek tisztelettel kell végighallgatnia a szerzeményt - döntött szerdán az indiai legfelsőbb bíróság, amely ezzel az intézkedéssel igyekszik hazafiasságra nevelni az állampolgárokat.

"India nemzeti himnuszának minden filmvetítés előtt el kell hangoznia a filmszínházak termeiben és a nemzeti lobogó képének is meg kell jelennie a vetítővásznon" - közölte a bíróság.

Mint hozzátette: "Az állampolgároknak tisztelniük kell a nemzeti himnuszt és a zászlót. Amikor a himnusz felcsendül, mindannyiunknak kötelessége tiszteletet tanúsítani. Mindez segít elkötelezett hazafiasságot és erős nemzettudatot nevelni az állampolgárokba".

A bíróság hangsúlyozta továbbá, hogy az ország himnuszát nem lehet kereskedelmi célokra használni vagy feldolgozni.

India nemzeti himnuszát, a Dzsana-gana-manát, Rabindranath Tagore Nobel-díjas bengáli nyelvű indiai író, költő írta és a zenéjét is ő komponálta. A szerzeményt India függetlenné válása után, 1950-ben fogadták el hivatalosan az ország himnuszává.

A dal előadása 52 másodpercig tart, de az első és utolsó sorokat tartalmazó rövidebb - nagyjából 20 másodperces - verziót is gyakran éneklik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×