eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sorozathősről tanítanak az egyetemen

A Simpson család című animációs tévésorozat családfője, Homer Simpson filozófiájának szentel egynapos kurzust a Glasgow-i Egyetem.

A tanfolyam résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Homer vajon erkölcsös szereplő-e. Emellett a Simpson család tagjainak hozzáállását is megvitatják bizonyos filozófiai kérdésekhez, mint az erkölcs, a vallás és a szabad akarat - írta a BBC News.

A Simpson családot Matt Groening alkotta meg, először 1989-ben ment adásba a rajzfilm. Jelenleg ez a legrégebben futó amerikai vígjátékszéria és amerikai animációs sorozat.

John Donaldson filozófiatanár szerint a sörissza Homer "összetett jellem". Mint mondta, az egynapos, nyilvános kurzust olyanoknak szánják, akiket érdekel a filozófia. Eredetileg január 14-re hirdették meg az egyetemen, de mivel egykettőre betelt, január 21-én is megtartják.

Az előadáson a sorozatból vett részleteket és a szereplők jellemének elemzését kötik össze filozófiai kérdésekkel. Például körüljárják, hogy Homer vajon erkölcsös-e Arisztotelész meghatározása szerint. "Nagyon kapzsi, eléggé erőszakos és önző tud lenni. Mégis nehéz nem szeretni. Nagyon népszerű. Gyermekien örül az életnek, nyitott arra, hogy helyesen cselekedjen és szereti a családját" - jellemezte Donaldson.

A filozófiatanár szerint A Simpson család remek forrás egy filozófus számára, számos olyan epizódja van, amelyben erkölcsi kérdések merülnek fel. Donaldson hozzáfűzte, hogy nagyszerű animációs sorozatnak tartja A Simpson családot. "Arra ösztönzi az embert, hogy elgondolkodjon rajta, mi a fontos az életben".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×