eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezért nem szabad kiengedni az állatokat az állatkertből

Nagy erőkkel keresik azt a pápaszemes pingvint, amelyet állatvédő aktivisták "szabadítottak ki" és engedtek el a tengerparton, ugyanis kicsi az esélye, hogy egyedül életben marad - jelentette a BBC hírportálja.

A Buddy nevű madarat egy dél-afrikai tengeri állatkertből lopta ki két diák, akik ezzel az akcióval akartak tiltakozni az állatok fogságban tartása ellen.

Buddy már az állatkertben született, senki sem tudja elképzelni, hogyan lehetne képes megélni a vadonban. Dylan Bailey, a Port Elizabeth-i Bayworld igazgatója elmondta, hogy a pingvin egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy vadon éljen, azt sem tudja, hol lehet.

"Szerencsére igen egészséges állat, sőt valójában kövér is, ezért van pár hétnyi tartaléka" - mondta Bailey. A szakértők becslései szerint a lopástól számítva ez mégis mindössze három hét lehet.

Buddy eltűnését a lopás másnapján vették észre, amikor a havi egészségi vizsgálatát akarták elvégezni, de nem találták.

A CCTV csatorna úgy tudja, hogy két meg nem nevezett, a 20-as évei elején járó diák hatolt be az állatkertbe, majd egy autó csomagtartójába dugta Buddyt, ezután a közeli tengerpartra hajtottak vele, ott elengedték.

A diákok nem akarták bántani a pingvint, ám akciójuknak végzetes következményei lehetnek - mondta Bailey az AFP-nek.

Buddy egy szülőpár hímje volt, Francisszel, a nősténnyel két fiókát neveltek. Az apamadár eltűnése óta az egyik fióka elpusztult, bár az állatkert nem tudja, halála kapcsolatos-e Buddy eltűnésével. A fészket Francis nem hagyhatja el, mert nincs ott az apa, aki vigyázna helyette az utódra.

A pápaszemes pingvint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja. Mivel már kevesebb mint 20 ezer szaporodóképes pár él szabadon, hamarosan felkerülhet a súlyosan veszélyeztetett fajok vörös listájára.

A faj fennmaradása érdekében nagyon fontosak az olyan összeillő párok, mint Francis és Buddy. Ha ő nem kerül elő, szinte lehetetlen lesz a nőstényt más hímmel párzásra bírni - vélik az állatkert szakértői.

"Ezek az állatok monogámok, párválasztásuk egy életre szól. Ha Buddy nem lesz meg, megpróbálunk új férjet találni Francisnek, de nem biztos, hogy sikerrel járunk" - magyarázta Bailey.

Az állatkert dolgozói több száz kilométeren átvizsgálják a partot, hátha észreveszik Buddyt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×