eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A régi ügetőpályán 20 éve történt emberölési kísérlet pere elkezdődött

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon szerdán az a büntetőper, amelyben T. Györgyöt azzal vádolják, hogy 1996 novemberében több lövést adott le a régi ügetőn Lakatos Csaba sokszoros bajnok hajtóra.

A perben a vádlott három társát - köztük két testvérét - az ügyészség azzal vádolja, hogy az előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletében bűnsegédek voltak.

A férfi a vádhatóság szerint - mialatt társai a helyszínt figyeléssel és a menekülést lehetővé tevő gépkocsikkal biztosították - 22-24 méterről egy lőfegyverből négy célzott lövést adott le a sértettre, akit háromszor eltalált. Lakatos Csaba ekkor bemenekült az egyik istállóba, majd a kiérkező mentők kórházba vitték. A Kerepesi úti ügetőpályán történtek során Lakatos Csaba súlyos, az ügyész ismertetése szerint maradandó sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szerint T. György elhatározta, hogy megöli a hajtót, de az előre eltervezett bűncselekmény indítéka ismeretlen maradt.

Bár a környéket a bűncselekményt követően a rendőrség lezárta, akkor a tetteseket nem sikerült elfogni, a nyomozást 1997 júliusában bizonyítékok hiányában megszüntették. A nyomozás folytatását a Fővárosi Főügyészség 2014 szeptemberében rendelte el, a rendőrség pedig 2014 decemberében jelentette be, hogy elfogták a bűncselekmény gyanúsítottjait.

Akkor a nol.hu arról számolt be, hogy a meglőtt hajtó az 1996. november 1-jén Óbudán kivégzett Prisztás József üzlettársa volt, és rendőrségi források szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az ellene végrehajtott gyilkossági kísérlet hátterében is Portik Tamást sejti. A PestiSracok.hu azt írta, a 90-es évek megoldatlan leszámolásait elkövetők elfogásán dolgozó nyomozócsoport birtokában több olyan vallomás van, amely szerint Portik Tamás elszámolási vita miatt adhatott megbízást a Prisztás József lovaival is versenyző fogathajtó lelövésére.

A per szerdai tárgyalásán T. György elmondta: Portik Tamást az Energol-ügyben, valamint a kecskeméti maffiaperben érintett Radnai Lászlón keresztül ismerte meg, de nem voltak barátok, csak beszélő viszonyban voltak. A vádlott - aki önmagát úgy jellemezte, mint aki ismert volt az éjszakai életben - beszámolt arról is, hogy akkoriban Radnainak dolgozott, több budapesti szórakozóhely anyagi elszámolási vitájában lépett fel tárgyalófélként, sok üzletet "védett", de ez állítása szerint sosem fajult bűncselekményig.

Úgy fogalmazott: biztonsági tevékenységet látott el, "el kellett hárítania" azokat a bűnözői csoportokat, amelyek az üzleti érdekeltségeiket fenyegették. Radnaival azonban később megszakadt a kapcsolata - mondta a vádlott, aki szerint Radnai László "kihasználta a tudását", és arra is utalt, hogy a kapcsolatuk során anyagilag is rosszul járt.

Portik Tamással kapcsolatban T. György beszélt egy 2014-ben tett feljelentéséről is. Elmondta: egy Fürge becenevű ismerőse beszélt neki ittasan arról, városszerte mindenki tudja, hogy "vamzerkedett a Portik-ügyben", ezt Portik is tudja, és emiatt vele együtt több ember "nem fog sokáig élni és a családjukat is hazavágja". Mivel a fenyegetést komolyan vette, feljelentést tett. Lakatos Csabával összefüggésben azt közölte: jóban voltak a történtek előtt és után is, semmi oka nem volt arra, hogy ártson a hajtónak. A különböző bűncselekmények miatt korábban többször elmarasztalt vádlott, aki ellen jelenleg is több más eljárás van folyamatban, azt állította, hogy soha nem volt fegyver a kezében. Utalt arra, a konkrét ügyben vannak olyan tanúk, akik szerint Lakatos oroszokkal üzletelt, elszámolási vitája volt velük és ez is állhat a bűncselekmény hátterében.

T. György két testvére nem tett vallomást, nyomozati szakban tett vallomásaikat a bíró ismertette, ezekből kiderült: tagadják a bűncselekmény elkövetését.

A per negyedrendű vádlottja ugyanakkor elismerte büntetőjogi felelősségét és ugyancsak a bíró által felolvasott nyomozati vallomása szerint részletesen beszámolt a történtekről. Azt állította, ő aznap tudta meg, hogy T. György mire készül a testvéreivel, miután közölték vele a tervezett gyilkosságot. Azt mondta, hogy nem akar részt venni a bűncselekményben, de agresszíven léptek fel vele szemben, s el is sírta magát.

Vallomása szerint T. György azt mondta neki, hogy nem tud visszalépni, ha így tenne, akkor "a gyereke apa nélkül nőne fel". Arról is beszélt: számára akkor vált egyértelművé, hogy a gyilkosságot komolyan gondolják a többiek, amikor a temetőben meglátta az ott korábban elrejtett fegyvert.

Beszámolt arról is, hogy eleinte azért nem beszélt a hatóságoknak a történtekről, mert T. György nyomása alatt állt, később azonban nyomasztotta a bűncselekmény, ezért tette meg beismerő, feltáró vallomását.

A per augusztus 30-án folytatódik, a következő tárgyaláson feltehetően a sértettet hallgatják meg.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×