eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez vár az egyetemi csalóra Kínában

Három-hét év börtönnel is büntethetik a központi egyetemi felvételiken csalókat és az őket segítőket mostantól Kínában. Ezért idén az érintett mintegy 9,4 millió fiatal és családtagjaik még nagyobb izgalommal várták a vizsgák első, keddi napját.

A "felső vizsgát" (gaokao), amelyet Kína-szerte a fiatalok jövője szempontjából a legmeghatározóbb megmérettetésének, az ember életének legfontosabb eseményének tartanak, az elmúlt években rendszeresen botrányok kísérték, mert a diákok és a szülők, helyenként a tanárokkal együttműködve a legfurfangosabb trükkökkel és eszközökkel igyekeztek a feladatokat szabálytalanul megoldani.

A vizsgák közül három kötelező, a kínai nyelv és irodalom, a matematika és az angol nyelv. Ezeken kívül vannak még tantárgyak, amelyek általában attól függően változnak, hogy humán- vagy reáltagozatra kéri felvételét az illető.

A hatalmas tét miatt a továbbtanulni szándékozó diákok számára ez a legnagyobb megrázkódtatással járó kihívás, a "rémálom". A szülők ezért egyrészt rendszerint igyekeznek a legideálisabb körülményeket megteremteni többnyire egyetlen gyermekük felkészüléséhez, másrészt nem ritkán közreműködnek a különböző technikai eszközök beszerzésében is, amelyek elvben külső segítség igénybevételét tehetik lehetővé. A csalásra, a puskázásra külön ágazat szakosodott, az ajánlatokat az interneten terjesztik.

Az eddig lebukottak között voltak olyanok, akik fülbe vagy például a cipősarokba épített műszaki berendezésekkel kísérleteztek, de más csúcstechnikát képviselő vezeték nélküli kapcsolatot biztosító megoldásokhoz is folyamodtak. 

Az elmúlt hetekben, hónapokban a hatóságok természetesen jobban szűrték az interneten a vonatkozó bejegyzéseket, a vizsgák helyén pedig megszigorították az ellenőrzéseket. Ugyanis nem ritkán megtörtént az is, hogy valaki más ment el vizsgázni az egyetemre bejutni vágyó helyett, természetesen nem önzetlenül.

Pekingben bejelentették, hogy a fővárosban mind a 96 helyszínen, ahol felvételiztetnek, 8-8 rendőr vigyázza a rendet és igyekeznek kiszűrni a gyanúsan viselkedőket. A csalókat segítők ugyanis gyakran a helyszínhez viszonylag közel, esetleg mozgó járműből továbbítják az információkat.

A kelet-kínai Csianghszi tartományban 23 rendőrt küldtek ahhoz az épülethez, ahol a vizsgák zajlanak és további 100-at helyeztek készenlétbe.

Az oktatási minisztérium közleményben figyelmeztette sokadszorra a lakosságot, hogy ne higgyenek a sikeres teszthez közreműködést ajánló hirdetéseknek, magánszemélyeknek, vagy csoportoknak, mert rászedik őket és azt kockáztatják, hogy rossz döntésüket egy életen át sajnálni fogják.

Helyi idő szerint hétfő késő estig a kínai média nem jelentett szervezett csalással kapcsolatos eseteket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×