eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szúnyogokat fognak a németek

Német kutatók idén is felszólították a lakosságot, hogy minél több szúnyogot fogjanak el és küldjenek be nekik, hogy feltérképezhessék az országban elterjedt vérszívókat.

"Minden szúnyogért hálásak vagyunk" - fogalmazott Doreen Walther, a brandenburgi Münchebergben lévő Leibniz Agrártudományi Központ (ZALF) munkatársa.

A ZALF 2012 óta dolgozik a greifswaldi Friedrich Loeffler Állategészségügyi Intézettel közösen a Németországban előforduló szúnyogfajok feltérképezésén.

Idén a gyűjtők már hatszáz szúnyogot beküldtek a kutatóknak.

A szúnyogatlasz segíthet abban, hogy felmérjék a szúnyogok által terjeszthető betegségeket. Különösen veszélyesnek számít például az ázsiai tigrisszúnyog (Stegomyia albopicta), amely elterjedt Németországban. A beküldött példányoknak köszönhetően felmérték, hogy már Baden-Württemberg és Thüringia tartományokban is megtalálható.

"Az Európában az utóbbi években kitört, szúnyogok által terjesztett betegségek, például a dengue-láz, a csikungunya-láz és a zikavírus megjelenése bizonyította a vérszívók kiemelt szerepét" - mondta Walther. A szakértő hozzátette: "A kockázat becsléséhez, az invazív és Németországban honos fajok feltérképezéséhez szükségünk van további adatokra".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×