eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Meteoritdarabra bukkant egy család Koppenhága közelében

Meteoritdarab hullott egy családi ház elé Koppenhága közelében.

A család vasárnap reggel találta meg a meteoritdarabot a dán főváros Glostrup nevű külvárosában álló otthona előtt. Johan Uldall Fynbónak, a Koppenhágai Egyetem munkatársának hétfői közlése szerint golflabdaméretű meteoritról van szó.

Dániában és Észak-Németországban szombat este másodperceken át tartó fényjelenségeket figyeltek meg az égen az emberek. A dán Sjaelland szigeten, ahol a főváros is fekszik, egy nagy robaj is hallatszott.

"Hirtelen erős fény világította be az eget és hosszú fénycsóvával egy hatalmas tűzlabda repült el az autónk felett" - mondta az egyik szemtanú, aki autójával Slangerup közelében járt, amikor a jelenséget tapasztalta.

A kutatók szerint a meteorit este tíz óra körül érte el Dániát. "Valószínűleg egy viszonylag nagy meteorit volt. Nem akkora, mint egy autó, de talán mint egy kézilabda" - véli Fynbo.

A Ritzau hírügynökség szerint hétfőn további meteoritdarabokat találtak a Koppenhágától nyugatra lévő Herlev egyik parkjában. A kövek együtt fél kilogramm súlyúak - mondta Daniel Wielandt, a koppenhágai Geológiai Múzeum szakértője.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×