eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Vigyázat! Nő a szén-monoxid-mérgezések veszélye!

A következő napokban várható komoly lehűlés miatt a szén-monoxid-mérgezések veszélyére hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Hajdu Márton, az OKF szóvivője szombat reggel az MTI-nek elmondta: a szén-monoxid mérgezés általi halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de a "veszély még mindig valós". Már idén is több ilyen, halálos áldozattal járó baleset történt az országban.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - sokszor összetévesztik más rosszulléttel.

Elmondta: a hideg időjárás következtében az emberek egyre intenzívebben használják a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha a levegőnek nincs megfelelő utánpótlása, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A szén-monoxid-mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés.

Hajdu Márton hangsúlyozta: szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők. Fontosnak nevezte a szén-monoxid-érzékelők használatát is - az ajánlott termékek listája megtalálható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján - tette hozzá az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×