Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kanadai szépségkirálynőt nem engedték be Kínába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kanada kínai születésű szépségkirálynőjét nem engedték beutazni Kínába a Miss World világversenyre, amelyet idén Hajnan szigetén rendeznek.

A 25 éves Anastasia Lin Hongkongban nem tudott átszállni a Hajnanra tartó járatra, mert egy kínai illetékes közölte vele, hogy megérkezésekor nem kap beutazási engedélyt.

A színésznő a Falunkung vallási csoport tagja, amelyet a Kínai Kommunista Párt kormányellenes mozgalomnak tartva még 1999-ben betiltott. Lin emiatt rendszeresen bírálja a kínai vezetés valláspolitikáját. Júliusban az amerikai Kongresszusnak a kínai vallási üldözésről tartott meghallgatásán is felszólalt. A hamarosan mozikba kerülő The Bleeding Edge című kanadai filmben a színésznő egy bebörtönzött Falunkung-tagot alakít.

"Milyen patetikus, ha már elkezdenek egy szépségversenyt is cenzúrázni. Nagyon nehéz kiállni azért, amiben hiszel" - mondta Lin az AP amerikai hírügynökségnek a hongkongi repülőtéren.

A beutazás megtagadása azt jelenti, hogy Kína megpróbálja megakadályozni őt abban, hogy emberi jogi témákról beszéljen - tette hozzá.

Lin elmondta, hogy amikor elnyerte a szépségkirálynői koronát Kanadában, a kínai biztonsági szervek ügynökei megjelentek Kínába élő apjánál, hogy megpróbálják megfélemlíteni őt. A Miss World kínai szervezői ugyan nem küldtek neki meghívót a versenyre, ezért nem tudott kínai vízumot szerezni Kanadában, ám külföldi állampolgárként jogosult lenne arra, hogy az országba lépéskor beutazási engedélyt kapjon - magyarázta.

Az ottawai kínai nagykövetség közölte, Lin nemkívánatos személy Kínában.