Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elárverezik Margaret Thatcher személyes tárgyait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Margaret Thatcher néhai brit miniszterelnök személyes tárgyaira, köztük ruháira, védjegyének számító retiküljeire és kézirataira licitálhatnak az érdeklődők a Christie's aukciósház decemberi árverésein.

Az aukciósház keddi közlése szerint 150 tárgy december 15-én egy londoni aukción, további 200 holmi december 3. és 16. között kerül terítékre egy online árverésen.

A tételek között van egy piros bőrből készült hivatalos miniszteri táska, a Vaslady 1951-es esküvői ruhája, egy smaragddal és gyémánttal kirakott Chaumet-nyaklánc, amelynek leütési árát 120-180 ezer font (52,7-79 millió forint) közé becsülik, valamint egy Ronald Reagantől kapott díj - adta hírül a BBC News.

Thatcher 1979 és 1990 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke és egyben az eddigi egyetlen nő, aki ezt a tisztséget betöltötte. A Vaslady 2013 áprilisában halt meg, 87 éves korában. Személyes tárgyait, amelyek összértékét 500 ezer fontra becsülik, családja bocsátja árverésre.

A néhai miniszterelnök ruháival kapcsolatban az is felmerült, hogy esetleg a londoni Viktória és Albert Múzeumhoz kerülnek, ám az intézmény elállt a miniszteri gardrób kiállításának lehetőségétől.

"A V&A udvariasan visszautasítja Thatcher bárónő ruháinak átvételét, mivel úgy érzi, hogy Nagy-Britannia politikatörténetének ezen darabjai jobban illenének egy másik gyűjteménybe, amely a tételekben rejlő társadalmi-történelmi értékekre koncentrál" - fogalmazott a múzeum szóvivője, hangsúlyozva, hogy az intézmény kizárólag "kiemelkedő esztétikájú, illetve technikai minőségű" tárgyakra fókuszál.

Mint hozzátette: a múzeumhoz nem is érkezett hivatalos megkeresés a tételek átadásáról.