Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már száznyolcvan áldozata van a felrobbant szudáni tartálykocsinak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Száznyolcvan fölé emelkedett a két nappal ezelőtt Dél-Szudánban felrobbant olajszállító teherautó halálos áldozatainak száma - közölték pénteken a helyi hatóságok.

A tartálykocsi szerdán lecsúszott az útról a fővárostól, Jubától nyugatra fekvő Western Equatoria államban. A balesetet követően mintegy száz halottról számolt be a nemzetközi sajtó.

Az áldozatok magas számát az magyarázza, hogy a teherautó köré tömeg gyűlt, s az emberek megpróbálták megcsapolni a rakományt. A robbanást vélhetően az okozta, hogy valaki a tömegben cigarettára gyújtott.

Western Equatoria állam tájékoztatási minisztere már korábban közölte, hogy a súlyos sérültek valószínűleg nem fogják túlélni a balesetet, miután nem állnak rendelkezésre a súlyos égési sérülések kezeléséhez szükséges orvosi műszerek és létesítmények a világ legfiatalabb és egyik legszegényebb országában.

A kelet-afrikai térségben mindazonáltal történtek már hasonló esetek korábban, miután az olajszállító tartálykocsiknak általában hatalmas távolságokat kell megtenniük rendkívül rossz utakon, szegény közösségeken keresztülhaladva. Dél-Szudánban például alig vannak aszfaltozott utak.

A szomszédos Ugandában 2013-ban legalább harminc ember halt meg, amikor egy autópályán lerobbant teherautóból próbáltak meg üzemanyagot leszívni.