eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Árvíz - Több mint 300 kilométeren van harmadfokú készültség,

Több mint 300 kilométeren van harmadfokú árvízi készültség az ország folyóin. A Dráva Baranya megyében tetőzik, Magyarország hivatásos mentőszervezete, a Hunor egyik alegysége a helyszínen segíti a védekezést.

Jelenleg csaknem 620 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 311,8 kilométeren van érvényben harmadfokú készültség: a Lajtán, a Dráván, a Murán, a Principális-csatornán és a Zalán. Emellett 41,6 kilométeren (a Rábán és a Marcalon) másod-, több mint 266 kilométeren (a Dunán, a Rábcán és a Sión) pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek.

Déltől Baranya megyében tetőzik a Dráva, kora délután Szentborbásnál volt a legmagasabb szinten. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató döntése értelmében a Hunor egyik alegysége bekapcsolódik a folyó mentén zajló védekezési munkálatokba. A huszonegy fős alegység az esti órákban érkezik a Drávához. A mentőcsapat tavaly júniusban, a dunai árvíznél szerzett tapasztalatai sokat segíthetnek a védekezésben.

A Zalán tetőzés közelébe ért az árhullám Zalaapátinál, ahol éjszaka harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, miközben a Murán a folyamatos apadásnak köszönhetően estére másodfokúra mérséklik a védekezést.

A szerda délutáni tetőzés óta már mintegy 10 centimétert apadt Mosonmagyaróvárnál a Lajta, a Rába szintje a csúcshoz képest 70 centit csökkent Ragyogónál, és a folyó gyors ütemben apad, ezért több szakaszon is mérsékelték a készültség szintjét.

A katasztrófavédelem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének bevonásával gondoskodik azon területek fertőtlenítéséről, amelyekről az ár már levonult, így jelenleg Zala megyében, a Mura által korábban elöntött térségben végez mentesítési feladatokat.

Lentiben, Letenyén és Rédicsen már befejeződött a mentesítés, most Murarátkán, Murakeresztúron és Kerkateskándon avatkoznak be, és tüntetik el az árvíz nyomait. Eddig csaknem száz lakóházat, kilenc középületet és mintegy száz kilométernyi közúti szakaszt fertőtlenítettek.

Az árvízi és a belvízi helyzet miatt öt megyében tizenhat útszakasz van teljesen lezárva: a 74-es főút Nagykanizsát elkerülő szakasza Zala megyében és tizenöt mellékút. Vas megyében öt, Veszprém megyében négy, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében három-három, Komárom-Esztergom megyében egy útszakaszt zártak le. Elzárt település nincs az országban.

Belvíz miatt jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén negyven szakaszon rendeltek el készültséget. A legfrissebb adatok alapján 47 ezer 600 hektárt (ebből 22 ezer 200 hektár vetés-szántó) öntött el a víz.

Szerdán nem volt jelentős esőzés a Duna-Tisza vízrendszerén. Az előrejelzések szerint péntek reggelig elvétve alakul ki egy-egy jelentéktelen zápor. A hét végétől változik az időjárás: vasárnaptól keddig egy északnyugat felől érkező éles hidegfront átvonulásával kell számolni; a front előtt és átvonulása során több helyen lehet csapadékra számítani. A csapadék mennyisége vasárnap a Duna felső szakaszán, illetve a Dráva felső vízgyűjtőjén haladhatja meg a tíz millimétert, majd keddtől fokozatosan egyre kevesebb eső várható.

Újraindult a vonatközlekedés Siófok és Tab között, ahol korábban a heves esőzések miatt megrongálódott a pálya - erről a Mávinform délben tájékoztatta az MTI-t. Gyékényes és Murakeresztúr között, ahol korábban szintén az árvízi helyzet miatt nem jártak a vonatok, már hajnalban újraindult a közlekedés. A Zalaegerszeg-Rédics vonalon azonban Csömödér-Páka és Rédics között továbbra is autóbuszok viszik az utasokat. Ott a mintegy hetven méter hosszan elmosott pályaszakaszt kell helyreállítani, ez a jövő hét közepéig tarthat.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×