eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megtámadtak egy német melegjogi aktivistát Belgrádban

Szerbiában elfogták vasárnap azokat, akik előző nap megtámadtak és életveszélyesen megsebesítettek egy német melegjogi aktivistát: az eset nagy port vert fel, s Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter intenzív nyomozást rendelt el az elkövetők felkutatására.

A 27 éves német férfit vendégül látó, Labris nevű - melegeket és leszbikusokat tömörítő - civil szervezet képviselője a sajtónak azt mondta, a támadók idegengyűlölő kiáltások közben ütlegelték a férfit, és azt kiabálták: "nem akarunk külföldieket Belgrádban".

Heinz Wilhelm, Németország belgrádi nagykövete az üggyel kapcsolatban kijelentette: "ha igaz az, hogy a támadó azt mondta, nem akar külföldieket Szerbiában, az eset az idegengyűlölet dimenziójával is kiegészül, s egészen más fényben kell rá tekinteni".

A német férfi az LMBT-közösség jogaival kapcsolatos belgrádi nemzetközi konferencián vett részt, amelyet a két hét múlva rendezendő melegfelvonulás kapcsán szerveztek. Elhangzott, hogy Szerbia mellett más európai országokban is diszkriminációval, gyűlöletbeszéddel, homofóbiával szembesülnek a leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális közösség tagjai, és egyre nehezebb a helyzetük a munkaerőpiacon, a politikában és az oktatási rendszerben is. Ugyanakkor rámutattak arra, hogy az LMBT-közösség jogainak érvényesítése minden demokratikus társadalom alapja, ezeket pedig az univerzális emberi jogok részeként kell szemlélni, és nem kizárólagosan a szexuális kisebbség jogaiként.

A belgrádi LMBT-jogi aktivisták annak ellenére is a közösségüket ért támadásként értékelték a német férfi bántalmazását, hogy a támadói kifejezetten a "németségét" kifogásolták.

A támadás - akár szexuális, akár nemzeti hovatartozás alapján történt - hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatára. A csatlakozási tárgyalások januárban kezdődtek meg. Az európai uniós tagságra törekvő Szerbiával kapcsolatban ugyanis időről időre felmerül a kérdés: vajon a politikusok által hangoztatott elvekkel egyetért-e a lakosság is, valamint tényleg felkészült-e a nyugat-balkáni ország az európai eszmékkel és jogrenddel való összehangolódásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×