eur:
394.39
usd:
369.42
bux:
65745.84
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kontrát: egy záportározóból zúdult víz Lentire és Rédicsre

A lendvadedesi záportározó túlfolyóján, a vészapasztón keresztül zúdult szombatra virradóra a víz Lentire és Rédicsre, mert a több mint százmilliméternyi eső miatt teljesen megtelt a tározó - mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat délelőtt Lentiben.

Kontrát Károly a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gát tetejéig ért a víz, amelynek a szintje éjszaka óta már csaknem egy métert süllyedt. A gát nem szakadt át, de a Budapesti Műszaki Egyetemtől szakértőt rendeltek ki, hogy megvizsgálják az állapotát, a térségben ugyanis ismét nagy mennyiségű csapadék várható.

A víz miatt megelőzésként Lentiben 70 ingatlanból több mint 100 embert kellett kimenekíteni, néhányukat a Vörösmarty iskolában helyezték el, a többség családtagjaihoz, rokonaihoz ment. A katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügy, az önkormányzat és civilek kitűnő együttműködésének köszönhetően minden szükséges emberi és gépi erő rendelkezésre áll a védelmi munkálatokhoz - tette hozzá Kontrát Károly.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője arról beszélt, hogy a legalább 100 éve nem tapasztalt rendkívüli esőzések miatt Zala megyében szombat délelőtt 72 helyen folyik védekezés. A megáradt folyók és a szombaton még várható újabb mintegy 70 milliméternyi eső miatt kialakulhatnak újabb villámárvizek, a Murán valószínűleg harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell elrendelni éjszaka.

Kiemelte: minden eszköz és erő rendelkezésre áll ahhoz, hogy az embereket és az anyagiakat megvédjék.

Az MTI kérdésére elmondta: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a lendvadedesi tározó további vízszintcsökkenése esetén ellenőrzött módon is folytatni tudják-e a vízszint apasztását. Ebben az esetben a várható csapadékot a záportározó be tudja fogadni.

Arra a kérdésre, hogy a Lentiben kitelepítettek mikor térhetnek vissza otthonukba, Kossa György elmondta: a műszaki szakértő véleményétől függ, mert előbb meg kell vizsgálni a tározó gátjának állapotát. Utána döntenek arról, mikor térhetnek haza az érintettek, de napközben lesz lehetőségük arra, hogy a legszükségesebb értékeiket elhelyezzék vagy kihozzák.

Rédicsen az látható, hogy az áradás utakat, házakat is elért, a katasztrófavédelem korábban azt közölte, hogy a víz autókat is elsodort. A településen átvezető patak egyik hídjának beton korlátjait is részben összetörte a levonuló áradat, amely szétdöntött egy fából ácsolt buszmegállót is.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×