eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felkészültek a télre a közútkezelők

Az országos és a fővárosi katasztrófavédelem, valamint közútkezelő társaságok is felkészültek a téli időjárásra - derült ki az elmúlt napokban tartott telephelyi ellenőrzések során.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a megyei védelmi bizottságokkal közösen rendkívüli technikai ellenőrzést tartott a közútkezelő eszközparkjánál, ez alapján a közútkezelő mind a 93 üzemmérnökségén rendben találták a téli időszakra bevethető eszközöket - tudatta a Magyar Közút az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a közútkezelő november 10-e óta téli üzemmódban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy összesen csaknem 4000 szakember dolgozik folyamatos, 12 órás váltásokban.

A közlemény szerint hétfőn a téli időjárás miatt már végeztek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, csaknem 1000 tonna útszóró sót szórva az ország közúthálózatára.

A Magyar Közút a téli szezonban nagyjából 560 saját és 65 bérelt, sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet tud bevetni. Ezek mellett szükség esetén több mint 100 rakodógép és mintegy 120 univerzális eszközhordozó, valamint 35 önjáró hómarógép áll készen.

A téli időszakban kiemelt feladat a főváros fő- és közösségi közlekedési útvonalainak, hídjainak, felüljáróinak megtisztítása és tisztán tartása illetve az egészségügyi központokhoz való eljutás biztosítása, ezért a katasztrófavédelem és a védelmi igazgatás szervezete, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is felkészülési gyakorlatokat tartott a napokban - mondta el Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője.

Az FKI rendszerében 186 gépjármű várja a telet, ebből 106 hólánccal, illetve téli gumival felszerelt tűzoltóautó, valamint 46 terepjáró. Emellett 250 tűzoltó van szolgálatban ám ha szükséges, akkor ezt a létszámot meg is tudják háromszorozni - tette hozzá.

Az FKI a napokban szemlét tartott az FKF Zrt. ferencvárosi, csepeli és óbudai telephelyein is és meggyőződtek arról, hogy felkészülve várják a telet.

Nagy László, az FKF Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a vállalat minden év november 15-én kezdi meg téli munkarendjét. Ez azt jelenti, hogy három fővárosi telephelyen több mint 100 járművel, valamint 5 különböző tárolóhelyen több mint 30 ezer tonna téli síkosságmentesítő anyag tárolásával készültek fel a téli időjárásra.

Valamennyi gép átesett a téli felkészítésen, hétfőn gyakorlatot tartottak, ahol kiderült, hogy a gépek megfelelő műszaki állapotban várják a téli időjárást. Szükség esetén több mint 200 ember mozgatja folyamatosan a gépeket, rendkívüli időjárás esetén pedig kézi úttisztításhoz keresnek majd alkalmi munkaerőt - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×