eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Leonardo DiCaprio 3 millió dollárral segíti a nepáli tigrisek megmentését

Leonardo DiCaprio három millió dollárral segíti Nepált abban, hogy megkétszerezze a területén élő veszélyeztetett tigrisek számát 2022-ig, amely megint a tigris éve lesz a kínai horoszkóp szerint.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön New Yorkban jelentette be, hogy hárommillió dolláros (662 millió forint) adományt kap a 39 éves filmcsillag természetvédelmi alapjától a nepáli tigrisprogramhoz.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetettnek nyilvánította a Nepál területén honos tigrisalfajt, a bengáli, más néven királytigrist, amelynek állománya évről évre csökken, bár még így is jobb helyzetben van, mint a még inkább kihalás fenyegette többi tigrisfaj. A himalájai országban csak kis hányada él a bengáli tigrisnek, amely honos Indiában, Bangladesben, Burmában és Bhutánban is.

A Leonardo DiCaprio Alapítvány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ teljes, 3200 példányra apadt tigrisállományát kipusztulás fenyegeti élőhelyének zsugorodása és a terjedő vadorzás miatt.

A színész alapítványának segítségével már 18-ról 50-re sikerült szaporítani a nepáli Terai Bardia nemzeti parkban élő tigriseket. A katmandui kormány júliusban azt közölte, hogy négy év alatt 64 százalékkal 198-ra nőtt a vadon élő tigrisek száma Nepálban.
A WWF közleménye szerint a zöldszervezet a nepáli kormánnyal és a helyi közösségekkel együttműködve magyarországnyi területen törekszik a vadorzás visszaszorítására és a tigrisállomány gyarapítására.

Leonardo DiCaprio és alapítványa idén 38,8 millió dollárt teremtett elő adományokból és egy New York-i művészeti aukció bevételéből céljai megvalósításához, az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez. A nepáli tigrisek megmentéséhez nyújtott adomány az első az árverés bevételéből.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×