Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leonardo DiCaprio 3 millió dollárral segíti a nepáli tigrisek megmentését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leonardo DiCaprio három millió dollárral segíti Nepált abban, hogy megkétszerezze a területén élő veszélyeztetett tigrisek számát 2022-ig, amely megint a tigris éve lesz a kínai horoszkóp szerint.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön New Yorkban jelentette be, hogy hárommillió dolláros (662 millió forint) adományt kap a 39 éves filmcsillag természetvédelmi alapjától a nepáli tigrisprogramhoz.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetettnek nyilvánította a Nepál területén honos tigrisalfajt, a bengáli, más néven királytigrist, amelynek állománya évről évre csökken, bár még így is jobb helyzetben van, mint a még inkább kihalás fenyegette többi tigrisfaj. A himalájai országban csak kis hányada él a bengáli tigrisnek, amely honos Indiában, Bangladesben, Burmában és Bhutánban is.

A Leonardo DiCaprio Alapítvány közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ teljes, 3200 példányra apadt tigrisállományát kipusztulás fenyegeti élőhelyének zsugorodása és a terjedő vadorzás miatt.

A színész alapítványának segítségével már 18-ról 50-re sikerült szaporítani a nepáli Terai Bardia nemzeti parkban élő tigriseket. A katmandui kormány júliusban azt közölte, hogy négy év alatt 64 százalékkal 198-ra nőtt a vadon élő tigrisek száma Nepálban.
A WWF közleménye szerint a zöldszervezet a nepáli kormánnyal és a helyi közösségekkel együttműködve magyarországnyi területen törekszik a vadorzás visszaszorítására és a tigrisállomány gyarapítására.

Leonardo DiCaprio és alapítványa idén 38,8 millió dollárt teremtett elő adományokból és egy New York-i művészeti aukció bevételéből céljai megvalósításához, az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez. A nepáli tigrisek megmentéséhez nyújtott adomány az első az árverés bevételéből.