Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rupert Murdoch megállapodott feleségével a válás feltételeiről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rupert Murdoch amerikai médiamágnás, a News Corporation kiadóvállalat és 21st Century Fox szórakoztatóipari óriás elnöke szerdán egy New York-i bíróságon megállapodott feleségével válásuk feltételeiről.

A 82 éves Murdoch és harmadik felesége, a 44 esztendős Wendi Deng útjai 14 évi házasság után válnak el. A férj júniusban nyújtotta be a válókeresetet, néhány héttel az előtt, hogy vállalatbirodalmának kettéosztásáról döntött. A milliárdos arra hivatkozva kérte a frigy felbontását, hogy az visszafordíthatatlanul tönkrement.

A vagyonmegosztás fontosabb elemeit nem hozták nyilvánosságra, de annyi kiszivárgott, hogy a feleség kapja meg a házaspár pekingi otthonát, valamint Murdochnak a manhattani Ötödik sugárúton található lakását, amelyet 2004-ben az akkor rekordnak számító 44 millió dollárért vásárolt meg.

A házasság felbontása várhatóan nem lesz majd hatással sem a News Corp, sem pedig a Fox működésére. A Murdoch családi tröszt mindkét vállalatban 40 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A mindössze mintegy negyedóráig tartó szerdai bírósági tárgyalás végén Deng öleléssel búcsúzott leendő exférjétől. A válás még nem végleges, de a vagyonmegosztásról - vagyis a nyilvános válóper elkerüléséről - szóló megállapodás megkötése fontos lépés volt az afelé vezető úton.

Deng a News Corp által birtokolt hongkongi Star TV-nél volt alkalmazásban, amikor Murdoch-kal 1997-ben megismerkedett és személyi tolmácsa lett. A pár két évvel később kelt egybe, miután a médiamogul elvált előző feleségétől, Annától, akivel 31 évig élt házasságban.

Murdochnak és Dengnek két gyereke született: a most 12 éves Grace és a 10 esztendős Chloe. A médiamágnásnak előző házasságaiból négy gyereke van - Prudence, Lachlan, James és Elizabeth -, akik a kicsikkel ellentétben nemcsak részvényekkel, de szavazati joggal is bírnak a családi trösztben.

Bár Dengnek hivatalos szerepe nem volt a News Corp irányításában, az asszony Murdoch bizalmas tanácsadója volt, elsősorban a Kínával kapcsolatos ügyekben. A feleség igazán akkor került reflektorfénybe, amikor egy 2011 júliusában megtartott brit parlamenti meghallgatáson - amelyet a News Corp lapjainak telefonlehallgatása által kirobbantott botrány ügyében tartottak - elhárított egy férje felé dobott és neki szánt borotvahab-tortát. A sajtóban az incidens nyomán ragadt rá a "tigrisfeleség" elnevezés.