eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gyerekek mellett tüntetők is várták Amszterdamban a Mikulást

Nem csak ünneplést, tiltakozást is kiváltott a holland Mikulás, akinek feketére festett, rabszolgákra emlékeztető segítői egyesek szerint a rasszizmust szimbolizálják.

Amszterdamban szombaton több tízezer szülő és gyerek várta, ünnepelte a fehér szakállú Mikulást, vagyis Sinterklaast, aki mintegy 500, feketére mázolt segítője társaságában hajón érkezett meg a holland fővárosba. Ezzel a hagyományos bevonulással kezdődik meg a holland gyerekek számára a december 5-éig, az ajándékozásig tartó nagy várakozás.

Az ünnepet több tucatnyi, főként színes bőrű demonstráló zavarta meg, akik szerint a Mikulás feketére mázolt, Zwarte Pietennek (Fekete Péternek) hívott segítői a rasszizmust szimbolizálják.

A témáról már hetek óta heves vita folyik az országban, mindenek előtt a színes bőrű hollandok érzik magukat a rabszolgára emlékeztető figurától kellemetlenül.

A vitára a Mikulás segítői úgy reagáltak, hogy közülük többen most nem viseltek hatalmas orrkarikát, és sokan a göndör parókáról is lemondtak. Sok szülő is megfogadta a Fekete Péter-ellenes tábor tanácsát, és gyerekeik arcát fekete helyett színesre festették.

Az ellenzők korábban hiába próbálkoztak azzal, hogy bírósági úton tiltsák be a Mikulás bevonulását. Ugyanakkor több mint két millió holland támogatta aláírásával a figura megtartását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×