Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a lesifotós-ellenes törvény Kaliforniában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kalifornia kormányzója aláírta azt a paparazzó-ellenes törvényjavaslatot, amely szigorúbb büntetést szab ki azon lesifotósok és mások számára, akik engedély nélkül kapják lencsevégre a hírességek és közéleti szereplők gyerekeit.

A szabályozás kiterjeszti a zaklatás definícióját azon esetekre, amikor egy gyereket a törvényes gondviselőjének engedélye nélkül lefényképeznek vagy lefilmeznek úgy, hogy a gyereket vagy a gondviselőt követik, vagy lesben állva várnak rájuk.

Korábban olyan hírességek, mint Halle Berry Oscar-díjas amerikai színésznő és kolléganője, Jennifer Garner is a javaslat támogatására buzdították a törvényhozókat. Egy közelmúltbeli meghallgatáson Berry azt mondta, hogy a lányát megijesztik az agresszív lesifotósok, akik nap mint nap követik őt és gyakran kiabálnak is hozzá, miközben a képeket készítik.

A törvény védelmet nyújt továbbá a rendőrségi alkalmazottak, bírók és mások gyermekeinek, akik zaklatás vagy nem kívánt figyelem áldozataivá válhatnak a szüleik foglalkozása miatt.

A januárban életbe lépő szabályozás értelmében a zaklatókat akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel és a 10 ezer dollárt (2,2 millió forint) elérő pénzbírsággal szankcionálhatják. Utóbbi összege az ismételt törvénysértéssel növekszik.

A Jerry Brown kormányzó által törvénybe iktatott javaslat lehetőséget ad a szülőknek, hogy polgári pert indítsanak a zaklatók ellen az okozott károk és ügyvédi díjak miatt.

Médiaszervezetek, köztük a California Newspaper Publishers Association szerint azonban a törvény túlságosan általánosító, és akadályozhatja a fotósokat és a riportereket a szabályszerű munkában.