eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Turisták is restaurálhatnak Kínában

Restaurálási lehetőséggel egybekötött turistautakat kínál egy múzeum Kínában Hszian ősi városába: maguk a látogatók is közreműködhetnek kulturális és történelmi ereklyék helyreállításában.

A Senhszi Történeti Múzeumban a turisták persze nem végezhetik a maguk feje után menve, zabolátlanul a rendkívüli szakértelmet kívánó munkát, hanem csakis kellő szakmai irányítással és felügyelet mellett.

"A restaurálás nagyon kényes feladat, egyetlen csepp verejték lehullása tönkretehet egy bronztárgyat" - mondta Fu Ven-bin fémszakértő.

A turisták inkább csak összetört cserépedények egymáshoz illő darabjainak megfeleltetésében, afféle "kirakósdiban" segédkezhetnek. A papírból készült tárgyak - festmények, írásos munkák - összeillesztése még szigorúbb fegyelmet követel, mert ezek nagyon könnyen sérülhetnek.

Mindazonáltal még a meglehetősen korlátozott restaurálási lehetőség is vonzó sokaknak.

"A tárgyak érintése révén közvetlen kapcsolatba kerülhetek a régmúlt embereivel, és még jobban tudom értékelni az idő relikviáit" - mondta egy turista, aki a régészeti tévéfilmek rajongója.

A restaurációs utak egyelőre október végéig tartanak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×