eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jane Austen lesz 2016-tól a 10 fontoson

Egy hónappal ezelőtt még csak találgatták, a napokban azonban eldőlt, hogy valóban Jane Austen 19 századi írónő arcmása díszíti majd a 10 fontos bankjegyet Nagy-Britanniában.

Az angol központi bank ezzel a döntéssel igyekezett eloszlatni azokat a bírálatokat, hogy a nők alulreprezentáltak a szigetország bankóin. Jane Austen, olyan klasszikusok írója, mint a Büszkeség és balítélet, 2016-ban váltja fel Charles Darwint a 10 fontoson.

A Bank of England (BoE) áprilisban került össztűz alá, miután bejelentette, hogy az 5 fontos bankjegyen a börtönreformer Elizabeth Fry helyét Winston Churchill veszi át. Mindez azt jelentette volna, hogy a fizetőeszközöket díszítő jeles alakok között csak egy nő marad, mégpedig II. Erzsébet királynő.

Mark Carney a BoE új kormányzója - egyébiránt az első külföldi az intézmény 319 éves történetében - a napokban azt mondta, lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ne alakuljon ki még egyszer hasonló feszültség. A bankjegyeknek tükrözniük kell Nagy-Britannia történelmi alakjainak sokszínűségét - hangoztatta.

A kanadai jegybank egykori kormányzója - amúgy négy lány apja - elszánt az ügyben, hogy felülvizsgálják a gyakorlatot, amelynek eredményeképp eldől, hogy kik szerepeljenek a bankjegyeken. Nem lesz könnyű dolga, az illetékes bizottságban ugyanis 2010 óta csak férfiak foglalnak helyet.

Más országokhoz hasonlóan Nagy-Britannia is időről időre lecseréli a bankóin szereplő neves embereket. A királynő arcmása 1960 óta látható a fizetőeszközön, amelyek hátoldalán 1970-ben jelentek meg először jelentős történelmi alakok. Az első William Shakespeare volt, a többség pedig férfi. Florence Nightingale nővér arcképe az 1970-es közepén rákerült a 10 fontosra, de a bankjegyek az 1990-es évek elején kikerültek a forgalomból.

Jane Austen a mai napig a legnépszerűbb brit írók egyike. 1775-ben született és 1817-ben halt meg. Szembefordult kora uralkodó irányzatával, a sokszor csöpögőssé silányult romantikával, helyette kritikai realizmus és irónia hatja át műveit. A Büszkeség és balítélet kétszáz éve jelent meg, az évfordulót szerte a szigetországban megünnepelték.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×