eur:
394.9
usd:
371.61
bux:
66337.46
2024. április 16. kedd Csongor

NASA-adatokból készített Nap-installációt egy német képzőművész

A NASA összesen százezer, a Nap-aktivitást mérő műholdas felvétele segítségével készített digitális installációt Katharina Sieverding kortárs német képzőművész.

A felvételekből sugárzó kék Napot alkotott Sieverding. Az installáció a Weltlinie 1968-2013 elnevezésű retrospektív tárlat csúcspontjaként, az alsó-rajnavidéki Moyland Kastélymúzeumban látható. Az 1968 óta alkotó művész különböző alkotói fázisaiból származó, több száz kivetített fotót is bemutat a kiállítás. A szombaton nyíló tárlat november 24-ig tekinthető meg.

A Die Sonne um Mitternacht schauen (A Nap éjfélkor nézve) című projekció megalkotásához Sieverding 2010-től három éven át minden nap letöltötte a NASA Nap-aktivitásról szóló adatait. Ebből állt össze egy 134 perces film, melyben a Nap egy állandóan mozgásban lévő, súlyos kék kristályként jelenik meg. Így létrejött "a Nap 2010 és 2013 közötti biográfiája" - mondta el Sieverding installációja bemutatásakor.

A tárlaton Sieverding átfogó magángyűjteményébe is betekintést ad. Kollázsként jelennek meg a Der Speigel című hetilap lefotózott címlapjai 1977-től 1982-ig.

A Nap jelensége a hetvenes évek óta foglalkoztatja a művészt. Sieverding a kortárs német képzőművészet kiemelkedő egyénisége. Filmjei és fotói, különlegesen nagyméretű, sokféleképpen konstruált és dekonstruált önportréi tükrözik politikai állásfoglalását, harcát a női egyenjogúságért, és tiltakozását az újgyarmatosítás ellen.

Monumentális munkáinak kiindulópontja sokszor saját arca, illetve újságokból, a televízióból és az internetről származó képek. Gyakran von összefüggést művészet és politikai események, kortörténet között, követve ezzel tanítóját, Joseph Beuyst.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×