Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Árverésre bocsátották Schindler egyik listáját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Árverésre bocsátották a hét végén az eBay internetes aukciós portálon Oskar Schindler egyik listáját, a kikiáltási ár hárommillió dollár. Július 28-ig arra a 14 oldalra lehet licitálni, amelyeken a keltezés 1945. április 18., és 801 férfi zsidó nevét tartalmazza, akiket Oskar Schindler a második világháború idején megmentett - olvasható az eBay-en közzétett leírásban.

A gyártulajdonos és felesége, a második világháború idején több mint 1200 zsidót mentett meg a koncentrációs táborokba szállítástól és a biztos haláltól, és teljes vagyonát feláldozta a német SS megvesztegetésére és a zsidók ellátásra.

Gary Zimet, a régi dokumentumokra specializálódott Moments in Time internetes honlap kurátora birtokában van jelenleg ez a lista, ő három éve vásárolta meg Schindler zsidó könyvelőjének, Itzhak Sternnek az örököseitől.

Zimet az ABC News amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy a Schindler által összeállított négy listából ez az egyetlen, amely magánkézben van, a három másik a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben, a washingtoni Holokauszt Múzeumban és a koblenzi német szövetségi archívumban van.

Oskar Schindler listáin olyan zsidó nők és férfiak nevei szerepeltek, akik a háborúban fontos szerepet játszó krakkói zománcgyára számára "elengedhetetlenül szükséges szakmunkások" voltak. A listákat többször átírták és frissítették. Megbízható információk nincsenek arról, hogy pontosan hány lista létezett, és azokból mennyi maradt fenn. Az 1974-ben elhunyt Oskar Schindlert Izrael a zsidók megmentéséért a Világ igaza címmel tüntette ki.

Steven Spielberg 1993-ban készítette el Oscar-díjjal jutalmazott Schindler listája című filmjét, amely megismertette a világgal a német nemzetiségű gyáros történetét.