eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre többet lopnak az idősek Tokióban

A japán társadalom elöregedése már a bűnözési statisztikákon is tetten érhető: Tokióban a bolti lopáson kapott idősek száma évről-évre nő, tavaly már minden negyedik lopást 65 éven felüli követte el a héten közzétett rendőrségi adatok szerint.

2012-ben összesen 3321, 65 évesnél idősebb bolti szarkát kaptak el Tokióban, ami közel tízszerese az 1999-esnek, miközben a lopások száma összességében csökkent. Ezzel tavaly először értek tetten több időst, mint 19 éven alulit, az utóbbi korcsoport ugyanis csak 3195 lopásért felelt, ami ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, de ezeregyszázzal több, mint 1999-ben volt.

A statisztikák azonban nemcsak a társadalom elöregedésére, hanem az idősek nehéz anyagi helyzetére is rávilágítanak: a tetten ért 65 éven felüliek harmada állítása szerint azért próbált lopni, mert nem volt pénze megvásárolni a terméket, és nem volt kihez fordulnia segítségért. Az idősek által eltulajdonított áruk 70 százaléka valamilyen élelmiszer volt.

A rendőrség szerint az anyagiak mellett pszichológiai okai is vannak a jelenségnek. "Felmérésünk szerint az idős bolti tolvajok általában magányosak, nincs kivel beszélgetniük és nincsen hobbijuk sem" - közölte a rendőrség szóvivője.

Japán 127 milliós lakosságának közel negyede 65 éven felüli, közülük egy kormányzati felmérés szerint nagyjából 5 millióan egyedül élnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×