Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életben lehet a Portugáliában eltűnt Madeleine McCann

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Van esély arra, hogy él a hat éve Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann - közölte csütörtökön a Scotland Yard.

A londoni rendőrség hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, és bejelentette, hogy új bizonyítékok birtokában van, miután kétévi aprólékos munkával áttekintette az eddig felgyűlt, több mint 30 ezer oldalnyi dokumentáció jelentős részét.

Andy Redwood főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 tagú Scotland Yard-egység vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az anyag felülvizsgálata során új tanúk is előkerültek, néhányat közülük már meg is hallgattak.

Redwood szerint a Scotland Yard Nagy-Britanniában, Portugáliában és három másik, meg nem nevezett európai országban összesen 38 olyan személyt azonosított, akik "érdekesek" lehetnek az ügy felderítése szempontjából.

A főfelügyelő hozzátette: a brit rendőrség változatlanul lehetségesnek tartja, hogy Madeleine McCann életben van.

Az új Scotland Yard-vizsgálat elindítása évek óta a legnagyobb horderejű fejlemény az ügyben, amely a modern kori brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esete.

A skót kislány 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek - két kisebb testvérével - a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá.

A gyanúsítást egy ével később - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Madeleine sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy jómódú, gyermektelen külföldi házaspárok "megrendelésére" rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján "látni" vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A Scotland Yard most elindított nyomozásának előzményeként, két évvel ezelőtt - Madeleine nyolcadik születésnapján - a szülők nyílt levelet intéztek David Cameron brit miniszterelnökhöz, kérve a kormányfőt, hogy rendelje el az ügyben felgyűlt értesülések, adatok és bizonyítékok halmazának független és minden részletre kiterjedő felülvizsgálatát.

Cameron ennek eleget is tett, és a belügyminisztérium útján utasította a Scotland Yardot a bizonyítékok átfésülésére. E felülvizsgálat eredményeként jelentette be csütörtökön a rendőrségi detektívcsoport vezetője az új nyomozás elindítását.